Call of Duty franšiza je poznata po tome što je jedna od retkih igara koja svake godine obara rekorde po prodaji, iako pritom svake godine izda skoro istu igru, po količini DLC paketa i po tome što su prvi prihvatili i počeli da eksploatišu gimmick zvani Season Pass.

Kroz životni vek jedne Call of Duty igre izađe do pet DLC paketa, i najčešće su hit & miss po kvalitetu i sadržaju. Ok… većina su miss, ali postaju pun pogodak kada DLC poseduje sadržaj koji se nalazio u samoj osnovi igre. Sa izlaskom poslednjeg dela Call of Duty franšize, Advanced Warfare (čiji opis možete pročitati ovde) svi su se ponadali da će popularni Zombie Mod biti dostupan od starta u osnovnoj verziji, ali na žalost većine igrača, to se nije desilo. Da biste igrali Zombie Mod u Advanced Warfare igri, morate posedovati ili Season Pass ili kupiti prvi DLC paket Havoc, odvojeno.

Havoc DLC se sastoji od četiri mape i jednog novog moda.

Core – Mapa koja je smeštena u nuklearnoj elektrani u pustinji Gobi. Poprilično asimetrična mapa koja izgleda kao napušteni kompleks srušenih zgrada. Upravo zbog te asimetričnosti, u zavisnosti gde se vaš tim spawnuje morate isplanirati kojim ćete oružjem igrati. Mapu odlikuju uzani ali dugi prolazi gde morate izabrati oružje sa izbalansiranim dometom i fire rateom. Mapa je srednje veličine, a po samom dizajnu možda najzahtevnija od svih.

core-bg

Sideshow – Napušten motel koji je tematski uređen nalik cirkusu, sa klovnovima i kolicima koja su standardni inventar svakog zabavnog parka. Može se reći kružna mapa od nekoliko redova dvospratnica. Sredina je poprilično slobodna, gde se nalazi vagon pun klovnovskih drangulija. Dosta otvoreno mesto i deo mape koji treba u širokom luku izbegavati. Ukoliko se slučajno nađete tu, možete uzeti štopericu da proverite koliko brzo će protivnički tim skinuti jednog zalutalog glinenog goluba. Najbolje je da se krećete obodima ove mape, čak ne ni po krovovima motelskih zgrada, nego tik ispod njih. Potrudite se da imate pregled totalno suprotne stane mape jer nikada ne znate kada vas nervozni snajper čeka na nišanu. Mapa je srednje veličine i možete naći mesto da se sakrijete ukoliko vam mid-range napucavanje baš i ne ide.

sideshow-bg

Urban – Najmanja mapa u ovom DLC paketu, koja se odigrava na krovu zgrade u Dalasu. Poprilično jednostavna, simetrična mapa na kojoj imate dve zgrade koje mogu služiti kao mesto odakle ćete skidati vaše neprijatelje. Između dveju zgrada se nalazi platforma na kojoj ne bi trebalo da se nalazite ukoliko ne kontrolišete više od polovine vaše mape. Leva ili desna strana mape su najčešće mesto okršaja jer se svi slepo koncentrišu isključivo na jednu stranu, tada je savršen trenutak da se vi ušunjate iza protivničkih linija i napravite čistku. Mapa isključivo za male i brze SMG puške sa velikim fire rateom.

urban-bg

Drift – Snežna mapa smeštena u ski odmaralištu. Ovo je najveća mapa u Havoc DLC paketu. Dešava se noću, te pažljivo birajte oružje sa kojim ćete nastupiti ovde. Pored centralnog dela koji je pretrpan omalenim kućama i prostorijama, gde su vam refleksi, koncentracija i brzo oružje najbitniji, mapu odlikuje kružni deo sa malo prepreka. Savršeno mesto za vaš snajper ili long range pušku. Uvek se možete odlučiti da stanete kod neke drvene konstrukcije i čekati neprijatelja, ali zbog veličine mape više preporučujemo da sa timom polako zauzimate deo po deo dok ne pritisnete protivnički tim do njihovog spawn dela, a onda ih i prebacite na drugi deo mape. Ovo je možda i najzanimljivija mapa po raznovrsnosti pristupa igri.

drift-bg

Exo-Zombie Mod – Ono šta su svi čekali. Zombie Mod u aktuelnom Call of Duty naslovu je apsolutni pun pogodak! Tim od četiri igrača, čiji izgled i glasove ponovo pozajmljuju holivudske zvezde: John Malkovich, Jon Bernthal, Rose McGowan i Bill Paxton. Mod se odvija samo na jednoj mapi, Outbreak. Iako samo jedna, mapa je podeljena u nekoliko nivoa koje otključavate vremenom da bi ste stigli do novih oružja i bonusa. Sama mapa zbog toga nije sterilna i jednolična, već dinamična onoliko koliko vi želite da bude.

zombies-screen

U ovoj alternativnoj priči Atlas slučajno pušta smrtonosni virus u jedno od svojih postrojenja. Naravno virus ne ubija, nego sve pretvara u zombije. Vi sa svojim timom započinjete igru samo sa pištoljem. Sa svakim ubijenim zombijem možete “kupiti” novo, bolje oružje iz savremenih 3D štampača. Ukoliko se vaš tim drži zajedno od samog početka dobijate bonuse sa svakim ubistvom, ali jedinstvo vam je preko potrebno i za kasnije talase zombija. Do blizu desetog talasa možete opstati sami na nekom zabačenom delu mape, ali posle desetog počinju da dolaze zombiji koji nose ista Exo odela koja vi imate i koja im daju apsolutno sve prednosti koje vi imate. Vremenom dolaze zombiji koji vas mogu zaraziti virusom. Nakon tog trenutka imate pola minuta da dođete do dela gde se možete “očistiti” od virusa. Svako čišćenje košta određenu sumu novca, pa budite pripremljeni za to i nikada ne trošite sav novac. Dobrom taktikom i osmišljenim planom za čuvanje određene pozicije možete završiti ovu mapu, ali ukoliko makar jedan ispadne iz grupe ili želi da se igra heroja, propast vam je zagarantovana. Ovo je mod koji zahteva dosta planiranja i uzajamnog razumevanja igrača ukoliko želite da ga završite.

weapon-bg

Pored mapa koje smo pomenuli i Exo-Zombie moda, ubačena su i dva nova oružja, ili da budemo precizniji, jedno oružje i njegova varijacija. To je novi Energy Assault Rifle AE4 i varijacija pod imenom AE4 Widowmaker. Jedan od jačih AR-a u igri ali sa ne tako brzom paljbom i stabilnošću. Ukoliko umete da kontrolišete vaš rafal, ovo će vam biti jedno od omiljenih oružja jer neprijatelji padaju posle samo par hica. Pored lepih statističkih osobina, AE4 je jako lepo dizajniran i pravo je zadovoljstvo pucati iz njega.

Pričali smo o isplativosti DLC paketa na početku i sadržaja koji on nudi i došli do trenutka da ocenimo da li se Havoc i koliko isplati. Ako gledamo ovo kao na sam dodatak, Havoc DLC je jedan odlično odrađen sadržaj. Pored standardne četiri mape koje dolaze sa svakim dodatkom, tu je i Zombie Mod na jednoj ogromnoj mapi. Samo taj mod vam može doneti preko deset sati kvalitetnog igranja, a možda još više ako imate svoju ekipu sa kojom često igrate. Masterovanje i usavršavanje ovog moda je zarazno i nezasito, kao u svakoj Call of Duty do sada, i jednostavno nećete prestati dok ne uspete da preživite svaki talas zombija koje vam igra pošalje. A i ako uspete doći do samog kraja, neće vam biti dosta i ponovo ćete početi partiju samo zbog toga što je neverovatno zarazno. Ako gledamo sa one strane, šta je trebalo a šta ne da bude u finalnom proizvodu i koliko su igru raskomadali da bi štancali DLC sadržaj, onda je ovo jedina stvar koja je jednostavno morala da ide u osnovni paket igre. Bilo kako bilo, nećete zažaliti ukoliko budete uzeli Season Pass ili Havoc DLC zasebno, a nama ostaje nada da će svaki sledeći DLC za CoD Advanced Warfare ponovo doneti dosta kvalitetnog sadržaja.