Neke igre vas jednostavno, napuste posle određenog vremena. Da li zbog toga što se prezasitite igranjem ili možda zbog manjka sadržaja nije bitno. Retko koja uspešno nastoji da vas zadrži godinu dana ili nešto više, sve u zavisnosti o kojoj se franšizi radi i koliki je razvojni ciklus do sledećeg nastavka. Kako smo navikli da svake godine vidimo novi Call of Duty naslov, Activision se ove godine itekako dobro pokazao sposobnošću zadržavanje pažnje svojih fanova. Njihov poslednji naslov iz CoD franšize i dalje se drži i više nego dobro, a odlično tempirana DLC pakovanja upotpunjuju užitak i baš kada pomislite da više ne možete da igrate, dobijete razlog više da ipak ne odustanete od ovog naslova.

Posle Havoc DLC-a koji nas je uverio da nekada i ovakav vid proširenja igre može biti dobar, zanimljiv sa dosta novog sadržaja, Activision je ponovio isti recept. Stigao nam je Ascendance DLC koji nam ponovo unosi svežinu i donosi pregršt novog sadržaja koji će nas držati prikovanim uz Call of Duty Advanced Warfare najmanje do sledećeg DLC-a.

Kao i u prošlom dodatku, Ascendance se sastoji isto od četiri mapa, jedno novo oružje sa jednom njegovom varijacijom i naravno nastavkom Exo-Zombies sa sada već poznatom holivudskom ekipom. Prvo ćemo početi od oružja koje nas je apsolutno fasciniralo, u svakom mogućem pogledu. Oružje jednostavnog imena, Ohm. Isto kako se jednostavno izgovara, ohm, oružje je jednostavno, sofisticirano a ujedno i brutalno koja pruža totalno zadovoljstvo koristiti ga i od koga nećete moći da se odvojite. Posle terorisanja i komadanja neprijatelja, osećaćete se da ste apsolutno upali u Zen mod pose killstreak-a od deset petnaest ili više ubistva, jer vam ovo oružje upravo to dopušta. A na kraju vaše dominacije, jednostavno možete spustiti kontroler, zauzeti položaj tibetanskih sveštenika i glasno izgovoriti Ohmmmmm uz meditaciju i poštovanje Sledgehammer tima i Activisiona što je ubacio ovako savršenu pušku u igri. Sa druge strane, morate uzeti u obzir da i ostali imaju ovu istu pušku, s’tim vaše uživanje ipak mora ostaviti prostora i pažnji ukoliko ne želite da prođete kao vaši raskomadani neprijatelji koji su se nekada usudili da vam se suprotstave sa njihovim “običnim” puškama. Šta još čini Ohm pušku toliko dobru? To što se karakteriše kao Heavy Machine Gun ali ipak ima mobilnost, brzinu paljbe, broj metaka i sve ostalo kao bilo koji Assault Rifle. Sa nekim dodacima možete i poboljšati stabilnost, ali glavna stvar kod ovog oružja je sekundarni tip paljbe, tj full auto pumparica koja jednostavno kosi sve ispred vas. To je najveća prednost ovog oružja jer praktično dobijate dva oružja u jednom a najbolja stvar je to što su oba moda paljbe i više nego efikasna. Problem ove puške je u tome što o njoj možemo pričati danima, ali ima i drugog zanimljivog sadržaja na koji moramo obratiti pažnju.

call-of-duty-advanced-warfare-ascendance-weaponJedna od glavnih novina je to što su ubacili Grapple mogućnost. Fantastična stvar koja je krasila Single Player. Kuka kojem ste mogli preskakati šta ste želeli ili jednostavno “poleteti” u Batman stilu ukoliko ste imali oslonac iznad vas. Pored toga što vam donosi još jednu dimenziju kako preći preko mape pored dvostrukog skoka i strafe-a, može vam služiti i za kopanje po neprijateljima, a ukoliko ste dovoljno vešti, jedan hitac Grapple-a u stilu Scorpiona iz Mortal Kombata vam može doneti spektakularno ubistvo, samo je potrebno snimiti “Get over here!” vašim mikrofonom i pohvaliti se vašim umećem na Youtube-u ili Facebook-u. Grapple je ograničen samo na playlisti koja podržava mape i modove iz novog DLC-a.

Ovaj dodatak nam donosi četiri nove mape koje su naravno totalno drugačije od onoga šta smo videli u Havoc DLC-u. Nema baš velikih prostornih mapa kao u prvom dodatku, ali sve mape imaju svoj unikatan osećaj i nešto šta će ih totalno razlikovati od svih mapa do sada.

Perplex: Ukoliko ste igrali Titanfall, ova mapa vam neće biti neka velika novina. Ukoliko niste, spremite se za totalno vertikalni gameplay! Kao što smo napomenuli, ova mapa je jedna od većih ali ipak ne toliko prostorna po površini koju okupira. Mapa jako malih dimenzija ali koja ide nekoliko spratova na gore, preko apartmana koji dočaravaju moderni grad Sidney. Grapple novina je ovde prosto neophodna jer vam itekako ubrzava prelazak preko mape ili penjanje uz apartmane do samog vrha i najbolje taktičke pozicije. Upravo zbog toga je naša preporuka, ostanite pri vrhu, jer tada vidite više nego vaš neprijatelj, a svima je poznato da “you can’t shoot what you can’t see”.

COD-AW-DLC_Ascendance_Perplex-EnvironmentChop Shop: Jedna jako lepa mala klaustofobična mapa koja nam budi sećanja na old school pucačine koje su nam okupirale mladost pre petnaest i više godina. Mapa je smeštena u industrijskom kompleksu i odlikuju je uski prolazi i uzane sobe sa jednim dvorištem u sredini ispresecano cargo kutijama. Ohm se ovde može pokazati u pravom svetlu, ukoliko koristite Shotgun mod pucanja.

COD-AW-DLC_Ascendance_Chop-Shop-EnvironmentClimate: Kako kaže priča, budućnost neće biti tako vedra i lepa, lepe destinacije će biti uništene a gradovi poprilično metalni i stakleni bez imalo onog pravog, prirode. Zbog toga su rešili da naprave odmaralište koja će biti prava utopija za sve koji imaju novac za takvu eksurziju. U jednom takvom komleksu je smeštena i ova mapa. Dominira lepa plava boja sa zelenim površinama i nekoliko mostića. Mapa srednje veličine gde će vam pretežno biti potreban Assault Rifle ili nešto šta vam može poslužiti u napucavanju sa srednje i velike razdaljine.

COD-AW-DLC_Ascendance_ClimateSite 244: Jako jednostavno, mapa je nešto kao kada bi se nekada srušio šatl a dve suparničke strane odlučile da svoj poslednji okršaj održe baš tu. Haos i olupine uništenog šatla su na sve strane, pola građevina je uništeno. Poprilično simetrijska mapa sa tri glavna široka prolaza, sredina, leva i desna strana. Ako bi jedna mapa mogla da se izdvoji po veličini, to bi bila ova. Ne tako komplikovana mapa ali sa dovoljno malih mestašca koja vam mogu zagorčati život ukoliko udome kampera ili dva.

COD-AW-DLC_Ascendance_Site-244-EnvironmentExo-Zombies mod je dobio novu Infestation epizodu. John Malkovich, Rose MgGowan, Bill Paxton i Jon Bernthal će se ponovo suprotstaviti armijom zombija izvan gradića u kojoj se nalazi Atlas Postrojenje kod malog lanca brze hrane Burgertown. Pored nove mape koja je ponovo podeljena na nekoliko nivoa, tu su novi dodaci za vaša oružja, nove fore kako sve preći i naravno novi sada još opasniji zombiji koji će vam zagorčati život iznova i iznova. Sa pravom ekipom kao i uvek, čista zabava.

maxresdefaultAscendance DLC je ponovo pokazao ono šta dodaci u nekim igrama uporno ne uspevaju, da dobrim planom, lepim novim sadržajem i sa dovoljno novina mogu reći, uzmite naš novi DLC itekako se isplati. Na kraju krajeva, iako mogu, neće oni to reći već gomila fanova koja je već prvog dana jurišala na novi dodatak i zaigrala čim je puštena nova Ascendance Playlista. DLC je dostupan od juče za vlasnike Xbox One i Xbox 360, dok će nešto kasnije ugledati svetlost dana na PS4, PS3 konzolama kao i na PC-u.