Atelier serijal postao je poznat široj publici u proteklih par godina. Samim tim, “Gust Studio” odlučio je da malo proširi prisustvo svojih JRPG igara i od njih stvori mainstream famu kao što je uspelo nekolicini razvojnih timova sa sličnim japanskim naslovima. Jedina razlika je u tome što Gust i dalje fura svoj fazon bez osvrtanja na ljude koji se tek upoznaju sa njihovim specifičnim igrama. Mi smo tu u prednosti, jer smo u proteklih nekoliko godina postali veterani njihovih serijala kojima nas bombarduju. Štaviše, postali smo i poprilično veliki fanovi istih.

blue_reflection_smiles

Pored rada na sada već ”mega popularnom” Atelier serijalu, makar u krugovima fanova JRPG-eva, Gust u saradnji sa Koei Tecmo-om odlučio je da napravi mali iskorak i da pokuša da kreira novi serijal pod nazivom Beautiful Girls Festival. U pitanju je nekoliko naslova sa zanimljivom primesom i još boljim gameplayem. Jedini problem je što se još nisu dovoljno udaljili od japanske kulture, tako da ta crna silueta i dalje zaklanja potencijale ovih fantastičnih ostvarenja. Da ne mračimo mnogo, većina njihovih igara je i više nego dobra, samo jednostavno, nije za svakoga. Zbog određenih stvari, retko koji gamer je u stanju da svari sve što se prožima kroz njihove naslove.

Sada nam je došao Blue Reflection, novi projekat koji izdaje Koei Tecmo. Igra je urađena po starom Gust receptu u pokušaju da kombinuje nekoliko popularnih franšiza i stvori novi serijal koji će okupirati srca i umove ljubitelja JRPG-jeva. Na prvi pogled, ne izgleda ni malo drugačije od već postojećih sličnih igara, ali najzanimljivija stvar je pokušaj cross-overa između Persona serijala i Atelier igara koje smo pomenuli u više navrata. Sigurno se već sada pitate kako je to moguće, zato, keep reading.

BlueReflection-25

Centralna figura Blue Reflection igre je Hinako Shirai, curica koja se bavi baletom, ali posle strašne povrede noge nije više u mogućnosti da radi ono šta voli. U tom momentu dobija magične moći koje joj dozvoljavaju da putuje kroz razne svetove i bori se protiv strašnih demona. Naravno, to sve saznajemo nešto kasnije, ali se cela priča oko Hinako vrti oko toga.

Igra je smeštena u srenjoškolske dane i kao paralela sa Persona igrama, ovaj naslov obiluje dijalozima i razvijanju priče. Možda ovo nije za svakoga, ali nivo posvećenosti koju je Gust utrošio na kreiranje dijaloga, priče i svega ostalog vezano za razvoj naracije prosto je neverovatan. Često ćete se naći u razgovoru devojčica o momcima, tinejdž problemima i šta ko treba da uradi u društvu da bi postao popularan. U nekim slučajevima ćete deliti savete po pitanju simpatija. Da, već sada vidite da nije za svakoga. Ovo je igra gde će se debeli, bradati i dlakavi gejmer (ponovo) osetiti kao mala nevina devojčica proživljavajući probleme koje, možda, nikada nije imao u svom životu. Nivo detalja u dijalozima je prosto zapanjujuć i u trenucima dok hejtujete ljude koji su napravili ovo, nesvesno ćete se zaljubiti baš u taj čudan način pripovedanja.

Budite spremni na svašta, jer ovo je igra koja obiluje različitim predstavljanjima, deset, petnaest minuta dugim dijalozima i bogatim video klipovima koji su tu kako bi jednostavno dočarali ”lepotu” priče. Ukoliko odlučite posle prvih par sati da odustanete, zažalićete, jer najbolje sledi tek posle (za neke) mučnog uvoda. Gameplay mehanika je poprilično odlično odrađena i posle priče (ukoliko vam legne) predstavlja najbolji deo ovog naslova. Iako je Hinako centralna figura, kao i u svakom JRPG-u moći ćete da kontrolišete više devojčica u bitkama. Borbe su naravno potezne, nalik onima u Atelier serijalu. Pošto je ovo ipak jedan čistokrvni RPG sa akcentom na razvitak priče i vašeg karaktera, imate pregršt skillova i abilities-a koje možete istraživati i koristiti kako napredujete kroz igru.

Jedina mana, na koju smo se možda već navikli kada su u pitanju Gust-ove igre je grafika koja je na žalost, i dalje na nivou PS3 naslova. Loše teksture i premalo detalja koji su maskirani nekada čudnim efektima se baš trude da vam unište uživanje. Sva sreća pa je tu odličan gameplay koji će vas ipak zadržati. Igra je naravno na japanskom jeziku dok imate engleske titlove, ali u toku igranja ćete se naslušati jaukanja i uzvika tinejdžerki. Ovo će se možda nekome svideti, dok će druge verovatno, užasno iritirati.

Blue Reflection je odličan nastavak Beautiful Girls Festivala i mislimo da je čak i poslednji naslov u ovom serijalu. Ne možemo reći da smo baš potpuno oduševljeni ovim ostvarenjem kao što je bio slučaj sa nekim Atelier igrama, ali je odlično što nam je Gust pružio način da se zabavimo nečim dok nam ne izađe novi naslov iz te franšize. Ukoliko ste JRPG fan, ovo je must play za vas, ali ukoliko ste samo u prolazu, bilo bi kul da je makar na brzinu probate, a onda odlučite da li je ovo baš ono šta je vama potrebno kako biste se zabavili.