Blood Bowl franšiza se bazira na fizičkoj board igri koja je izašla 1987. pod okriljem Games Workshop-a. Igra predstavlja mešavinu američkog fudbala smeštenog u Warhammer univerzum. Naravno neka pravila su izmenjena a brutalnost je jedna od glavnih odlika ove igre. Cyanide Studios je ipak još sa prvom igrom uspeo da prenese užitak društvene igre sa stola u svoju kreaciju na konzolama i PC-u. Sa druge strane, zbog tog takozvanog mash-upa jednog kompleksnog univerzuma sa jednim od najpopularnijih sportova na svetu, bez upornosti za savladavanje pravila i funkcija je ne vredi započinjati.

Blood Bowl 2 je po svemu superiornija od svog prethodnika. Grafika, detalji i modeli su neuporedivo bolji nego u prvoj igri. Ipak se primećuje mali broj poligona i nedorađenost na karakterima u igri, pogotovo u slow motion kršenjima koja se obično zumiraju. Igra sadrži osam rasa sa kojima možete igrati, naravno svaka od njih ima svoje prednosti i mane. U zavisnosti od vaše igre, možete izabrati da li želite da igrate sa timom sa velikom odbranom (dwarfovi) ili možda ipak želite izbalansirani tim Orkova. Ukoliko ste novi u ovom tipu igre, mečevi protiv ne tako sjajnog AI-a su idealni da pronađete rasu koja vam najviše odgovara. Sve ovo je mali korak unazad u odnosu na prvi deo igre, koji je brojao čak 24 rase. Navodno, razvojni tim će izbacivati dodatne rase u obliku DLC-a ali tu dolazimo i do najvećeg problema; zašto naplaćivati nešto što je bilo besplatno u prethodnom delu, kao i, o kojoj ceni se radi. Za sada nema nikakav info kako će se dodatne rase “distribuirati” kroz DLC-ove niti koliko će koštati.

Igra spada u žanr poteznih strategija sa akcentom na to da se ipak radi o sportu, to jest varijaciji američkog fudbala u Warhammer univerzumu. Cilj vam je da postignete više touchdown-a od protivnika i uz to pobijete što više članova njihovog tima. Imate određeni broj pokreta na svakom turn-u u kome raspoređujete vaše igrače na terenu. Bez dobre taktičke postave se jednostavno možete oprostiti od pobede, jer vam tada ni sreća neće pomoći. Pošto je igra bazirana na board game-u, virtuelno “bacanje kockica” je neizbežno. Upravo zbog toga postoji problem koji se zove “sreća”. Virtuelno bacanje kockica često ume biti totalno nasumično (u stvarnosti kao da nije) i često će vas igra “prodavati” kada najmanje očekujete. Sa druge strane, ako ste dovoljno savladali mehaniku, fore i veoma dobro upoznali pravila igre, takva sreća ili nesreća vas neće ometi da nanesete vašem protivniku brutalni poraz.

Za razliku od prvog dela, ovde je ubačena i kampanja. Na žalost ona se može nazvati desetočasovnim lošim tutorialom nego pravom kampanjom. Sem nekoliko šaljivih i zanimljivih opaski komentatora, ništa korisno se ne može naučiti iz nje. Zbog same kompleksnosti igre i činjenice da je knjiga pravila Board Game-a na osamdeset strana, tutorial nije tako efikasno implementiran u igri, a često je i potpuno beskoristan. Što se tiče izvođenja slab AI jednostavno ne daje nikakav izazov igračima, kako u kampanji tako i u partijama izvan nje. S obzirom na board game poreklo ove igre pravi užitak se nalazi naravno u vidu multiplayer-a. Igra protiv živog protivnika unosi pravu neizvesnost u svakoj partiji, a i vas kao igrača tera na totalno drugačije razmišljanje i planiranje vašeg napada i odbrane.

Na kraju krajeva, nema boljeg osećaja nego kada pobijete ceo tim vašeg prijatelja bez imalo sažaljenja. Sa dobrim protivnikom, partije mogu potrajati dosta dugo, tako da pre pravog uronjavanja u ovaj svet, potrudite se da odvojite nekoliko slobodnih sati. U igri postoji i league sistem koji možete igrati online i offline. League sistem je jako zanimljiv jer vam dozvoljava da napravite svoj tim, izmenite imena svim igračima i napredujete sa njima. Posle svakog meča, dobijate iskustvene poene kojima možete unapređivati vaš tim. U svakom trenutku se možete priključiti nekoj ligi ili kreirati novu ukoliko imate prijatelje koji dele istu pasiju kao vi prema Blood Bowl-u.

Blood Bowl 2 je igra koja zahteva dosta vremena da bi ste je savladali, postoji pregršt pravila sa malim mixom sreće ili pak nesreće. Kombinacija igrača, rasa i taktičko planiranje su srž ove igre. Ukoliko volite potezne strategije, Warhammer univerzum i američki fudbal, a imate dosta vremena, ovo je nešto napravljeno tačno za vas, ukoliko ipak ne odgovarate navedenom profilu, bolje se okrenite nečemu brzopoteznijem.