Prošla godina je bila veoma interesantna za fanove kultnog anime/manga serijala „Berserk“. Negde pri početku godine novi anime je bio najavljen, dok je manga trebala da se vrati u formi mesečnih poglavlja. Tokom 5 godina, pauze između poglavlja su bile po 6 meseci. Nastavkom dobrih vesti, sredinom godine tokom jubilarne E3 konvencije dobili smo tizer trejler za novu Berzerk igru na kojoj će raditi Koei – Tecmo. U pitanju je studio odgovoran za Dynasty Warriors i Sengoku Basara franšize, kao i za „Warriors“ igre (Hyrule Warriors, One Piece Pirate Warriors, itd.). Malo je reći da su ljudi unutar Berserk fandoma bili presrećni ali naravno bio je prisutan i određeni nivo skepticizma. Šta god da se desi, mejnstrim svetlo je posle jedno 20 godina provedenih u senci dugih pauza između relativno kratkih poglavlja mange, ponovo obasjalo Berserk.

Nažalost, taj entuzijazam među fanovima se uskoro pretvorio u depresiju i razočaranje. Novi anime serijal je u svakom smislu potpuna katastrofa. Manga je doživela dva mesečna poglavlja pre nego što je opet stavljena na dužu pauzu koja još uvek traje. Sve je pošlo potpuno naopako! No, ipak je ostala još jedna stvar na spisku i figurativno rečeno „zadnja nada“ – Berserk ATBOTH, tj. Berserk Warriors (kako ću ga i nazivati od sada)

berserk-2

Berserk Warriors je na japansko tržište izašao u oktobru 2016 za PS3, PS4 i PSVitu, a na američko tržište u februaru 2017 za PS4 i PSVitu. Budući da je ovo licencirana igra, priča prati tok događaja mange. Ovo je relativno pozitivna stvar. U suštini, od ovakvih igara obično želim originalne priče koje dalje proučavaju razne aspekte određene franšize (kao recimo Berserk na SEGA Dreamcast-u ili ceo Shin Megami Tensei serijal). Relativna obskurnost i nedostatak animirane verzije događaja nakon popularnog „Zlatnog Doba“ sasvim opravdavaju nedostatak originalnih priča. Ono što nije opravdano je preciznost sa kojom je priča obrađena.

Na početku, kada se igra fokusira na događaje iz “Zlatnog Doba” koriste se kopirajtovani (iliti: sisajte ga letsplejeri) snimci iz triologije filmova koji se bave tim istim periodom. Njihovo korišćenje je dozvolilo devovima da posvete više vremena samim bitkama iz te ere i taj deo je izdetaljisan do bola. Da napomenem – to nije negativna stvar jer kao posvećeni fan najviše tu činjenicu cenim. Međutim kada se izađe izvan “Zlatnog Doba”, developeri iz Koei – Tecmoa su morali da koriste svoje sopstvene međuanimacije. Nažalost količina istih je jako mala a nivo detalja tokom ovog dela igre je jako nizak. Developeri su tako učinili sebi medveđu uslugu jer je dosta događaja zbrzano i stvara se jako ružan kontrast između prve i druge polovine igre.

berserk-1

Svemu ovome takođe nikako ne doprinosi nekonzistentna prezentacija. Tokom samih borbi igra ne izgleda loše. Animacije su glatke i prenose tačan osećaj težine tokom napada. Sve što se tiče mehanike i gejmpleja je na mestu i služi svrsi. Momenti koji su više posvećeni priči odvijaju se u malim scenama nalik nekoj tekst-avanturi gde čitate i ručno “gurate” dijalog između likova. Animacija tokom ovih scena je abizmalno loša! Izrazi lica su na nivou Sonic Adventure-a za Dreamcast, noge nisu ni animirane kada se likovi okreću, sinhronizacija usana sa govorom je neprecizna, itd. Ovo sve budi sumnju da je Koei – Tecmo imao jako mali bužet tokom produkcije. Ako je to čak i istina – nije izgovor za nedopustivo nizak kvalitet ovih scena.

Ostatak prezentacije izuzimajući gore spomenute scene – nije loš. Muzika je donekle razočaravajuća. Navikao sam u Berserku da slušam synth/industro-folk remek dela jednog Susumu Hirasave koji nažalost nije učestvovao na ovom projektu. Uglavnom se sastoji od numera koje zvuče kao da su komponovane za neki epsko-fantazijski film što se definitivno uklapa. Sve u svemu vrlo prosečno i (meni barem) dosadno.

berserk-4

3D modeli likova su solidni dok su oblasti u kojima se borite veoma proste i nedostaju detalji. To je donekle opravdano činjenicom da je njihova jedina svrha da budu dovoljno velike  da u njih stanu na hiljade neprijatelja. Ne smemo zaboraviti da je ovo ispod haube ipak „Warriors“ igra.

Kada smo kod „Warriors“ igara, Berserk nije mnogo odstupio od njihove prevalentne formule. Korišćena je struktura zasnovana na misijama, gde je svaka misija jedna bitka, a svaka bitka podrazumeva trčanje po otvorenim ogromnim mapama i ispunjavanje određenih ciljeva. Uglavnom su u pitanju zahtevi  da uklonite malu količinu jakih ili veliku količinu slabih neprijatelja. Krupniji cilj u igri ne postoji i sve se svodi na eliminiaciju svega što se nalazi na ekranu. Kad kažem “svega” – podrazumevam na stotine bezumnih lutaka koje dolaze sa svih strana ne bi li vi dobili zadovoljstvo u njihovom masakru. Borbeni sistem je prost, imate slab napad, jak napad i nekakvo pod-oružje kao recimo samostrel ili noževe za bacanje. Korišćenjem navedenih pomagala plus sa napadima punite „Berserk Meter“. Nakon toga ulazite u „berserk“ stanje u kome ste nedodirljivi i činite duplo više štete. Sada se ceo ciklus ponavlja i potrebno je da napunite „super meter” i onda vršite moćan napad koji čisti ekran. Isperi i ponovi, ovo je temelj borbenog sistema. Koliko god bilo repetitivno, zbog kombinacije preciznih kontrola, adekvatnih animacija i zadovoljavajućeg osećaja tamanjenja velikog broja neprijatelja, ovaj sistem retko kada dosadi. Očigledan dokaz je prosečno provedenih 10 sati u igri. Ovom iskustvu definitivno pomaže veliki asortiman igrivih likova koji je vrlo dobrodošao iako ti likovi ne menjaju osnovu igre. Nedostaju bitke gde su spomenuti likovi uopšte igrivi ali nakon prelaska imate mogućnost da ponovo igrate koju god želite misiju sa bilo kojim likom.

Sveukupno, BW nija „loša“ igra. Borba je još uvek na nivou kvaliteta poznatog fanovima Koei – Tecma i širok asortiman igrivih likova je dobar potez. Nažalost, zbog zbrzane prirode druge polovine ovog ostvarenja, loše prezentacije izvan bitki i neinovativnog gejmpleja – vrlo mi je teško preporučiti ovu igru. Bilo to najtvrdokornijim Berserk fanovima ili ljubiteljima “Warriors” serijala. Ovo je prosto rečeno jedna jako zbrzana i niskobudžetna igra koja je veoma prazna i beživotna.

Overite ako ste vrlo posvećen obožavalac i ako morate odigrati svaku „Warriors“ igru na tržištu. Ako niste, Berserk Warriors možete slobodno preskočiti i nastaviti sa životom. Veoma sam tužan što to moram reći jer sam ogroman fan izvornog materijala. (We feel you Ridley, we really do – EmuGlx kolege)

Berserk and the Band of the Hawk (PS4)
  • 6/10
    EmuGlx Score - 6/10
6/10

Finalni utisci

Plitka, kratka i repetativna kampanja uparena sa nedostatkom isečaka u njoj čini me jako tužnim kao ljubitelj mange na kojoj je igra bazirana. Ako obožavate dynasty warriors igre, onda će te pronaći uživanje ovde, ako ste ljubitelj berzerka, preporučio bih da de držite podalje.