Battletech, franšiza koja dugo vremena odzvanja u ušima mnogih fanova širom sveta uključujući i igrače sa naših prostora. Posle veoma uspešnog Mechwarrior serijala, potražnja za borbama velikih robota je utihnula sa promenom trenda u igračkoj industriji. Više niko nije želeo dobru priču i taktiziranje tokom borbe. Bitno je bilo samo uletanje u akciju sa što obimnijim arsenalom oružja. Priču ste mogli slobodno da bacite kroz prozor i da produžite dalje. Battletech univerzum je toliko kompleksan i kvalitetan da nijedna igra bez kvalitetne naracije sa ovom tematikom ne može egzistirati. Šuškalo se o oporavku franšize i o vraćanju njenim korenima na PC sceni. Naravno, mnogi izdavači su bezuspešno pokušavali da se uhvate ovog zadatka poput Piranha Games-a koji su napravili Mechwarrior Online koji ni izbliza ne može da dočara ovaj univerzum jer je priča zanemarena zarad napucavanja. U stvari i ne može se više očekivati od jednog MMO naslova. Bezumno grindanje, nebalansirane bitke i matchmaking od koga se većini igrača plakalo, odbio je većinu fanova i ostavio ih gladne u potrazi za nekim drugim naslovima koji će donekle popuniti rupu u srcu koju je ostavio čuveni serijal koji je umro 2002-ge godine.

Bebeći koraci su bili potrebni da bi se ovaj serijal vratio na noge i Piranha Games je opet na sebe uzeo taj neslavni zadatak. Pošto je Microsoft vlasnik licence od 2011-te godine, možete samo pomisliti dragi čitaoci kakvi problemi tu sve mogu nastati. Za sada, ljubitelji singleplayer Mechwarrior igara imaju čemu da se raduju jer kraj ove godine označava veliki povratak singleplazer Mechwarrior igre na igračku scenu.

Priču o tome trenutno možemo ostaviti po strani jer suština Battletech-a nije samo napucavanje sa drugim mechovima nego i opsežan strateški pristup koji je bio dosta dobro implementiran u igrama poput Mech Commander-a 1 i 2. Kada se sve karte stave na sto, ljubitelji strateških igara sa mechovima nisu imali puno razloga za radovanje. Mechwarrior 1 i 2 su imali relativno kampanje koje su (iako kratke),  bile ispunjene pravom ratnom akcijom. Razne moderske zajednice su pokušavale da održe te naslove živim, ali vremenom interesovanje je splasnulo zbog zatvorenog izvornog koda.

Celu situaciju su pratile budne oči developera iz studija Harebrained Schemes koji su i došli na ideju da naprave poteznu strategiju koja bi objedinila sjajnu naraciju iz Battletech knjiga i poteznu borbu kakvu možemo samo videti u boardgame-ovima sa ovom tematikom. Kada spomenusmo boardgame-ove, ne smemo zaboraviti veoma uspešno reizdanje ove igre na tabli povodom njenog 25-godišnjeg jubileja. Zbog ograničene količine veliki broj fanova je ostao kratkih rukava ali o tome možemo pričati nekom drugom prilikom. Harebrained Schemes je tu sasvim stidljivo umešao svoje prste, uzeli su licencu i bacili su ovaj projekat na Kickstarter kao što su to uradili i sa nekoliko prethodnih i veoma uspešnih naslova.

Ako vam ova ekipa nije poznata samo se setite poteznih igara poput: Shadowrun Returns, Shadowrun Dragonfall Directors Cut i Shadowrun Hong Kong. Možda ovaj portfolio nije impresivan većini naših čitalaca ali ako volite potezne RPG igre i strategije, sigurno ćete se setiti ovih igara sa osmehom na licu. Njihov poslednji poduhvat koji je veoma dobro prošao kod publike je dungeon crawler igra po imenu Necropolis koja je inkorporirala Dark Souls formulu veoma uspešno sa random generisanjem nivoa. Na taj način dobijate naslov koji možete igrati beskonačno dugo sa maksimum tri prijatelja u coop-u i tako sebi priuštiti kvalitetno iskustvo. Sve u svemu, ovaj developerski studio je pokazao sklonost ka pravljenju dobrih igara i bili smo sigurni da će i ovaj put to biti slučaj.

Posle uspešne kampanje na Kickstarteru, dugo vremena je uloženo u poliranje naslova i pisanje priče koja bi trebalo da pomeri granicu naracije u poteznim strategijama. Moramo uzeti u obzir da je u pitanju mali studio koji nije na nivou jednog Creative Assembly-ja, ali ne može se poreći da im je većina ostvarenja odličnog kvaliteta. Na kraju kada je ceo period prepravki i tweakovanja završen, dobili smo naslov koji može da stoji rame uz rame po pitanju naracije sa igrama poput onih iz Total War serijala. Dobra priča, slojeviti likovi za koje se možete lako vezati, njihove teške priče, sudbinski obrti i politička previranja su multikolorno platno na kome je tim pisaca proveo najviše vremena tokom developmenta.

Mnogo toga se može reći o developerima ove igre ali najbitnija stvar je da su dobro ispeglali svoje znanje i da mogu efikasno da naprave poteznu igru koja možda nije najzanimljivija širokom auditorijumu ali ako joj date priliku vrlo lako može da vas prevede na tzv “mračnu stranu” modernog gejminga. U pitanju je strana u kojoj morate da razmišljate i taktizirate a ne da se strmoglavo sjurite i da se takmičite ko ima više naštancovanih jedinica. Resursi su retki, opasnost je na svakom koraku a na vama je da odbranite sebe i malu grupu pilota najamnika u surovom svetu 31-vog milenijuma.

Mnogi od nas su dovoljno stari da se sete ushićenja koje smo imali prilike da osetimo vrteći stranice Battletech knjiga i umornih pogleda posle maratonskih bordgejm partija. Battletech 2018 je do sada najkvalitetnija inkarnacija Džordan Vajsmenove stone igre sa robotima. U kratkim crtama, u pitanju je intenzivna potezna taktička borbena igra koja se u velikoj meri oslanja na dugotrajnu investiciju vremena, živaca i apeluje na faktor nostalgije kod igrača. S’ jedne strane može delovati opčinjavajuće starijoj ekipi dok novopridošlicama se može učiniti kao tvrd orah koji će im polomiti zube posle par sati igranja.

Glavni junak ove igre je tzv. Mechwarrior – pilot koji je specijalno treniran da pilotira 20-ak metara visokim borbenim robotima. Kampanja vas sasvim pogodno smešta u veoma neprijatno okruženje posle uvodne misije. Automatski postajete plaćenik na dnu lestvice koji svojim umećem i dobrim izborom saradnika treba da stigne do samog vrha i da zbaci korumpiranu vlast koja vam se itekako zamerila. Za kratko vreme vi od običnog pilota treba da postanete i menadžer freelance kompanije koja preuzima poslove širom galaktičkog sektora. Nažalost, ovaj momenat može delovati kao hladan tuš mnogim igračima, naročito grupi koja je sa oduševljenjem čekala igru koja će im pružiti priliku da odmah uskoče u mechove i da dele šamare svima redom.

Samo “meso” igre da se tako izrazimo su njene taktičke bitke. U svakoj misiji dobijate priliku da komadujete odredom borbenih mechova gde svaki pilot ima svoj set specifičnih osobina koje vam mogu biti od koristi na bojnom polju. Te veštine će imati svoju upotrebnu vrednost od samog početka ali na kraju cele priče sve se svodi na princip: “Idi od tačke A do tačke B i raznesi ovo ili ono”. Ako ste ikada igrali bordgejm sigurno imate predstavu o svemu ovome.

Tokom svake bitke moraćete da pazite na više faktora koji mogu da vam opasno zagorčaju dan. Pregrevanje oružja na mechovima, navođena paljba i ispaljivanje oružja sa lučnom putanjom projektila su samo neki od problema na koje ćete nailaziti. Praćenje toplote je jedna od ključnih stvari i ako se nakupi prevelika količina, oružja postaju neupotrebljiva i može doći do oštećenja vaše verne borbene mašine.

Oružja kojima možete opremiti mechove su podeljena u više grupa: balistička, energetska, navođeni projektili i oružja za podršku”. Oružja za podršku su veoma specifična zato što vam mogu pružiti buffove tokom same borbe na daljinu ili kada želite da se zakucate u protivničkog robota i da tako okončate sukob. Svako oružje ima svoj stepen preciznosti i količinu toplote koju proizvodi tako da morate paziti koje oružje koristite i u kom trenutku.

Sve što koristite na bojnom polju je rezultat veše domišljatosti i strateške umešnosti pre nego što odete u misiju. Za takve poduhvate omogućen vam je pristup mech bay-u tj garaži u kojoj možete modifikovati vaše robote do najsitnijih detalja i tako od njih napraviti još efikasnije mašine za masovno uništenje. Mech bay je možda jedna od najzanimljivijih stvari svakom ljubitelju ovog univerzuma. Sa paletom mogućnosti koju ova igra pruža, imate priliku da detaljno analizirate svakog mecha, da se pozabavite njegovom tolerancijom na toplotu i načinom na koji koristi oružja. Ako ste ljubitelj trgovine, uvek možete da prodate opremu koju se salvage-ovali sa terena i da sa tim novcem kupite nove delove, oružja ili da angažujete nove pilote.

Dok vaši piloti dobijaju iskustvo, moći ćete da unapređujete njihove osobine koje variraju od taktičkih sposobnosti preko hrabrosti ili veštine za brze popravke na terenu. Što je bolje osoblje, plata im mora biti veća i tu dolazimo do jedne od većih mana ove igre. U pitanju je mikromenadžment koji zahteva fin balans između ulaganja u novu opremu i plaćanja ljudstva koje vam može biti nezamenljivo u misijama koje dolaze.

Zamislite situaciju da vam na teškom mechu neprijatelj raznese ruku na koju je nakačeno oružje koje topi protivnički oklop iz jednog pogotka. Takvi momenti nisu retki i ako ne pazite, obuzeće vas osećaj tuge koji je skoro ravan onome kada izgubite veterana u XCOM-u. Verujte nam, difficulty curve raste eksponencijalno sa svakim novim zadatkom koji se postavi pred vas.

Sa grafičke strane Battletech nije naročito impresivan. Teksture su prilično jednostavne i izgledaju dosta isprano u nekim momentima. Drveće, brda ili jezera izgledaju dosta lepo ali to nije ništa toliko impresivno da bi se padalo u nesvest. Zbog svega toga, promene perspektive nekada umeju da budu veoma zamorne i da bodu oči kada imate priliku da gledate izbliza kako vaš mech puca na protivničkog ili kada ga udara u letu. Nekako nedostaje taj osećaj udarca metala o metal. U pitanju su sitnice koje možda nekome neće smetati ali definitivno nama su pružile osećaj kao da se ne bore masivne borbene mašine nego kartonske figure. Šta reći osim – stare boljke Unity endžina.

Scenario igre je dosta dobar iako izgleda da je dosta pozajmljeno iz drugih SF ostvarenja. Bitne informacije su često sakrivene u velikoj količini teksta tako da je bitno praćenje komunikacije među likovima. Verujte nam nije toliko dosadno i ima sjajnih dijaloških momenata koje će ljubitelji dobre priče sigurno prepoznati.

Iako na prvi pogled ova igra izgleda dosta sterilno, sveukupni osećaj igranja koji pruža je odličan. Svaki deo metala koji imate na svojim mechovima je rezultat vašeg napornog rada i predstavlja razliku između propasti i uspeha.

Na kraju možemo samo reći da je Battletech igra koja je čist proizvod ljubavi developera prema originalnoj franšizi. Nedostatak uvodnog elementa koji bi novim igračima objasnio o čemu se tu zapravo radi je primetan i nadamo se da će nastavak biti bolji ako ga uopšte i bude. Do tada slobodno uživajte u ovoj poteznoj strategiji koja je dostojan predstavnik ovog žanra.

Battletech (PC)
  • 8/10
    EmuGlx Score - 8/10
8/10

Finalni utisci

Battletech je dobra strateška igra koja zbog tehničkih problema i quality of life promašaja povremeno čini igranje veoma napornim. Nadamo se da će buduće zakrpe da pojačaju kvalitet gejmpleja. Scenario je dobar i vidi se da su autori pravi ljubitelji ove franšize