Battlefield 2042 je deo epohalnog serijala našeg dragog DICE studija koji je EA polako ali sigurno progutao i stavio pod svoje loše poslovne odluke. Najnovije izdanje Battlefield serijala je veće razočarenje nego roditelj koji gleda ocene svog sina gasera iz trogodišnje srednje škole. Sva obećanja koja je DICE davao u trejlerima su bila samo čist hype da bi se opravdao preorder i preterano naplatila multiplayer only pucačina sa više bagova i promašaja u dizajnu nego helikopter koji radi na fekalni pogon. Čim upalite igru, ista vas odmah baca u akciju protiv botova gde ćete pomisliti da imate neku šanšu u daljoj igri. Pokušaće da vam objasni šta vas čeka u ovom izgovoru od AAA igre, a onda dobijate hladan tuš gori nego skok u random Novosibirsk jezero na -25 stepeni.

Beta je puštena u nadi da se testira igra i opravda preorder, ali nažalost sve što je DICE dobio ovim je masovno negodovanje i otkazivanje preordera. Sa punom verzijom igre nije se mnogo toga promenilo. Obzirom da nema mnogo dobrih stvari u igri, bilo bi bolje da odmah se navede šta vredi u igri, dok će ostatak priče se svoditi na protraćen potencijal jedne nedovršene igre.

 

BF2042 dobre stvari – nova BF igra i ogromne mape.

BF2042 loše stvari – pa da krenemo:

Zapanjujuće je da igra koja podržava okršaje sa 128 igrača ne dozvoljava da imate više od 3 saborca u svom timu, jer dugoročni veterani BF serijala imaju svoje grupe od po 8-12 igrača koji su uvek zajedno išli u borbu. Od toga ovde možete da se oprostite. Igra omogućuje tim od četvoro ljudi i to je kraj. Šansa da se dva tima spoje i igraju zajedno je manja od pronalaženja meduze koja zna da svira orgulje.

Igra vam nudi tri moda – Conquest koji je default verzija BF serijala, Portal i Hazard Zone.

Conquest je dobro poznat svim BF veteranima – držite odredjene lokacije na mapi dok protivniku cure resursi tj broj respawn-a. Prosto i jednostavno, ako niste najbolji pucač možete biti infiltrator koji će na ogromnim mapama se neopažano provući i oduzeti checkpoint protivniku.

Hazard Zone je bedan pokušaj da se privuku igrači Warzone i sličnih battle royale igara u ovaj tabor tako da tu nema šta da se kaže. Više timova od 4oro se bore da preuzmu podatke rasute po mapi i da se jedini izvuku sa iste.

Battlefield Portal je frakcija onoga što je BF serijal bio. Pravite sami svoje servere i pravite scenarije koji odgovaraju vama i vašoj ekipi. Možete igrati deliće starih delova ovog legendarnog serijala ali to je to. Svedeni ste na izuzetno mali broj mapa.

Mape su ogromne i ponekad više nego bespotrebno razvučene. Draw distance je par puta bio problem na nekim od mapa i ne smem da pomislim u kom stanju će igra biti na PS4 i old gen konzolama.

Više nemate četiri klase kao nekada već imate specialist – tužan izgovor koji govori da će igra više potencirati nekakav battle royale. Svaki specialist ima posebnu moć, dok za svakog od njih imate po četiri osnovna paketa dodatne opreme (bazuka za otvaranje razne ljute protivničke mašinerije, ammo pack za municiju i spas vašeg tima kada shvate da u džepu imaju samo 3 rezervna šaržera, first aid kit za ubrzavanje regeneracije i support repair kit za popravljanje vozila). Tako da sa te strane imate raznovrsnost koja malo više pravi od BF serijala nekakav Overwatch. Mnogo bolje bi prošli da su izabrali stari pristup sa par klasa, što se vidi na uspehu Aliens Fireteam-a koji je sve sveo na sitne adaptacije klase, a ne da budete snajper koji se prikrada svojim saveznicima i gadja ih sa first aid priborom. Takodje neki od specijalaca su zaključani iza levelovanja tako da i sa tog aspekta imate ozbiljan problem jer su specijalne mogućnosti nekih od karaktera poprilično nerealne i sve ostale karaktere bacaju u senku. Posebno izdvajam assault karaktera koji ima grappling hook pa se može popeti na svaki ćošak mape i terorisati ostale igrače zato što je prvi došao do 15 levela i odlučio da uz SMG može da flankuje svaku osobu u igri što uništava bilo kakav pokušaj balansa ovog izgovora od igre.

Netcode je odradjen jako traljavo, kao da je igra pravljena u vidu da će igrači imati 56k modem. Hitbox zbog netcode-a je nepostojeći. Bezbroj puta mi se dešavalo da pucam u protivnika u point blank situaciji, koji bi se nakon 30 metaka u telo isti okrenuo i zbog sporijeg interneta okinuo jednom i spasao me muka i nerviranja.

Ovo je Battlefield koji je smešten u 2042 godinu. Da li je stvarno tehnika toliko napredovala da dobijete vrhunsko oružje i na njemu imate samo iron sights? Zar ne bi bilo logično da postoji red dot ili neki futuristički scope? Ne! Sve dodatke otključavate ubijanjem protivnika sa tim oružjem kako bi se produžio grind i playtime ove tužne igre. Na raspolaganju su vam samo 22 oružja, što je u poredjenju sa prethodnim Battlefield delovima izuzetno malo. Plus, ko god da je dizajnirao SMG (sub machine guns) zaslužuje da nikad više ne pridje game development-u. SMG su izuzetno i preterano nerealni i nebalansirani. Recoil ne postoji tako da imate automatski snajper sa laserskom preciznošću, stoga ćete se naći u partijama gde skoro svi igrači koriste samo SMG (i to PP29 koji je poseban pakao). Takodje tu je i bespotrebna ideja sa otključavanjem ekstremno superiornog oružja na višim nivoima koji remete balans za ostale igrače. Ovaj potez će odbiti nove igrače jer će isti imati drvene čačkalice i napadati protivnike maksimalnog nivoa sa SMG koji imaju osiromašeni uranijum i mini nuklearke. Rukovanje oružjem i promena istih je sporija od penzionera u praznom busu dok se oblizuje i razmišlja gde da se smesti i zagorča svima život. Promena oružja ili upotreba opreme mogu potrajati zabrinjavajuće dugo. Otvaranje padobrana će vam biti iz tog razloga često veliki problem pošto će igra odlučiti da ne treba odmah da se otvori isti nego da se sačeka i ne žuri, pa makar vam na ekranu velikim slovima pisalo TERMINATED.

Vozila su priča za sebe. Iz nekog razloga neko iz DICE je dobio ideju da učini vozila frapantno izdržljivim tako da nemate ni jedan penal što koristite vozilo već ste u kompletnoj prednosti u odnosu na druge. Ne postoji adekvatno oružje koje može biti efikasna kontra, pogotovo kada su u pitanju helikopteri i avioni. Oružja koja dobijate protiv njih kao početnik su žalosno neefikasna.

Zanimljivo je da za sada ne postoji leaderboards na mapi, pa sam malo zbunjen da li je nešto tako esencijalno izostavljeno namerno ili je DICE samo odlučio da na svaki način ubije Battlefield serijal i okonča ovaj cash cow dok predaje tron Call of Duty-u. Kolizija karaktera sa mapom je uradjena gore od sastava kako sam proveo školski raspust tokom pandemije. U slučaju da vaš karakter bude oboren i dodirne zid ili bilo koju sličnu teksturu, medic neće moći da vas oživi. Čak sam više puta doživeo da nakon obaranja mog karaktera, ostanem na podu do kraja partije jer igra ne dozvoljava da se respawnujem. A u slučaju da odlučite da dignete ruke od te partije nećete dobiti ni trunku xp poena.

Spawn camping se vratio na velika vrata. Igru jednostavno ne zanima gde će vas staviti na checkpointima tako da se nemojte iznenaditi da vas više puta za redom stavi ledjima okrenutim na nišan protivničkog igrač a koji samo čeka da upozna sledećih 10 nesrećnika sa municijom iz njegovog SMGa ili u sliučaju da branite point, da vas baci i do 300m od tačke koju trebate da branite jer je igra tako odlučila. Crossplay je takodje tu da vam zagorča život sa pc igračima koji imaju prednost sa mišem i tastaturom u odnosu na kontrolere. Jedan od ozbiljnih minusa je što igra nema voice chat ako igrate crossplay što je jedini način da odmah upadnete u igru tako da očekujte dosta muka pokušavajući da napišete neku poruku u sred bitke.

Destrukcija zgrada i okoline koja je bila čar Frostbite Engine-a sada skoro da ne postoji. Možete odvaliti deo fasade zgrade ali to je to. Nećete imati ostatke kuća i zgrada kao što je to moglo ranije da se desi u Battlefield igrama kada projurite tenkom kroz ulicu i shvatite da ste pregazili barem 2 kampera u zgradama.

Kao veliki ljubitelj ovog serijala, jako mi je krivo što vidim BF2042 u ovom stanju. AAA studiji se više ni ne trude da naprave dobru igru nego samo žive od stare slave pa šta izvuku, izvukli su pogotovo od preordera. Battlefield 2042 je igra sa neopisivim potencijalom da postane najbolji squad base shooter i da ponovo pruži ljubiteljima ovog serijala izvanredno i zabavno iskustvo, ali do toga treba previše balance patcheva i bug fix-ova jer je igra prepuna problema zbog kojih ne mogu da preporučim igru da se uzme na dan kada izlazi.

Battlefield 2042
  • 5/10
    EmuGlx Score - 5/10
5/10

Finalni utisci

Sve u svemu, ako želite osrednji shooter sa tonom bagova i problema, lošim balansom, ovo je igra za vas! U suprotnom sačekajte da se DICE studio probudi i počnu da sredjuju sve probleme koji uništavaju ovu igru i učine je savršenstvom koje je igra inicijalno trebalo da bude.

Pros:
Novi Battlefield
Ogromne mape
Klase i adaptacije istih

Cons:
Nebalansirana oružja
Vozila su preterano jaka
Užasan netcode