Sudeći po glasinama iz EA i Dice, Battlefield 1 će biti poslednja igra švedskog studija koja će imati Premium model za DLC. Najviše kritika za taj poslovni model odnosilo se na činjenicu da tako poslovanje deli igračku bazu i na taj način dosta smanjuje broj potencijalnih igrača koji bi uživali u dodatnom sadržaju. Ovim putem nove mape, modovi i oružja brzo padnu u zaborav. Ipak, pred nama je In the Name of The Tsar, druga po redu ekspanzija za Battlefield 1 koji je izašao pre gotovo godinu dana. Ovakav tempo  je poprilično neočekivan, imajući u vidu da je za prethodne igre (Battlefield 4 i Hardline) sav DLC izlazio u periodu od 12 do 15 meseci posle izlaska igre.

Velika zamerka za Battlefield 1 koja je prati praktično od početka je nedostatak sadržaja za hardcore igrače koji su uložili na desetine sati u igru. Prvi DLC, koji je izašao u martu (They Shall not Pass), nije u pravoj meri odgovorio na te prigovore. Četiri nove mape i pet novih pušaka nije bilo dovoljno da zadovolji apetite igrača gladnih novih izazova. Dice se ipak dosta iskupio sa In the name of the Tsar i EA može sa pravom da tvrdi da je ovo najveća ekspanzija ikada.

In the name of the Tsar je tematski vezan za Ruse i njihovo učešće u i oko Prvog Svetskog rata. Dostupno je 6 novih mapa – Tsaritsyn, Volga River, Lupkow Pass, Albion, Galicia i Brusilov Keep. Najzanimljvija je definitivno Tsaritsyn – urbana mapa sa ogromnom crkvom u sredini i Lupkow Pass koja je smeštena u podnožju planine i kao takva poput Monte Grappa nudi dosta vertikalnosti u borbama. Galicia je najproblematičnija mapa za sada, jer je praktično jedna ogromna dolina bez previše zaklona i kao takva je raj za snajperiste i pilote aviona. Nema sumnje da će igrači koji vole dalekodomente puške to znati da cene, ali se postavlja pitanje koliko će uživati svi ostali.

Na većini mapa borbe se odvijaju između ruskih i germanskih snaga, dok se na Tsatsarin i Volga River mapi sukobljavaju dve ruske armije – crvena i bela u jeku revolucije koja je usledila po završetku rata. Igrači na raspolaganju imaju i 11 novih oružja za koja će morati da se pošteno oznoje kako bi ih otključali. Neki od zahteva su pomalo i smešni, poput onog da se dva protivnička aviona obore sa LMG puškama… Srećom tri nova vozila su otključana od starta, tako da će ogroman broj igrača moći da uživa u najvećoj borbenoj letelici sa početka 20. veka – Ilya-Muromets avionu.

Supply drop je novi mod i prestavlja varijaciju Conquest–a. Na mapu će sa vremena na vreme biti spuštani ogromni sanduci i oni predstavljaju capture tačke oko kojih će igrači morati da se bore. Svaki kovčeg će se prazniti i nestajati posle određenog perioda, a u bilo kom momentu moguće je imati maksimalno tri kovčega na mapi. Supply drop je zanimljiv, ali ostaje pod znakom pitanja koliko će dugo trajati njegova popularnost, imajući u vidu sudbinu svih DLC modova u EA igrama u prethodnim godinama. In the Name of the Tsar donosi i dve nove Operations – Brusilov Offensive i Red Tide, mada je zabava u njima smanjena jer u novom DLC nema novih Behemoth jedinica (novi skin za voz se ne računa).

Ogroman dodatak ogleda se i u service assigments – pasivnim bonusima koji će omogućiti igračima da budu efikasniji na bojnom polju. Svakog trenutka mogu biti aktivirana 3 bonusa – ujedno su i 3 dostupna na početku igre, a svi ostali moraće da se otključaju. Zahtevi su ovde, iako teži u odnosu na one za oružja, dosta razumniji i traže da se svaka klasa koristi onako kako i razum nalaže – supprot klasa treba da obezbeđuje municiju i da sabotira vozila sa limpet chargeom, a ne da juri avione na nebu…

Trenutno je u CTE implementiran patch koji navodno dosta menja balans oružja, između ostalog donosi i mnoga poboljšanja za LMG oružja, ali je veliko pitanje kada će te promene zaživeti i u vanila verziji.

Drugi po redu DLC za Battlefield će najverovatnije zadovoljiti većinu igrača, a pogotovo one koji su napravili dužu pauzu posle They Shall not Pass ekspanzije. Olakšavajuća okolnost je da nećemo morati da čekamo dugo sledeći DLC – Turning Tides izlazi već ovog decembra, a do tada nam ostaje da uživamo u ruskim snegovima i glupom LMG assigment-u.

Battlefield 1 In The Name Of The Tsar (PS4)
  • 7.5/10
    EmuGlx Score - 7.5/10
7.5/10

Finalni utisci

Drugi po redu DLC za Battlefield će najverovatnije zadovoljiti većinu igrača, a pogotovo one koji su napravili dužu pauzu posle They Shall not Pass ekspanzije.