Te Atelier igre… nekada su bile toliko retke, nepristupačne i samo na japanskom jeziku. A onda je jedna izašla na zapadno tržište, pa druga, a zatim i treća. Vremenom se okupio ”maleni” kult ljubitelja ovih igara. Prethodnih godinu dana, bolje rečeno u 2019. godini smo dobili tri nove Atelier igre. Sve su bile okej, standardna ponuda ako možemo tako reći, ništa novo, revolucionarno za franšizu sem Nelke and The Legendary Alchemist. Taj naslov je probao da dostavi igračima nešto totalno drugačije. Praktično je razvojni tim rizikovao ovim potezom, ali na kraju, to rizikovanje se isplatilo jer smo dobili skroz zanimljiv naslov, totalno novi pogled na izvođenje i dešavanja u ovom svetu. Jeste da je ovo bio klasični spin-off, čak ni u nazivu nismo imali ”Atelier” ali pripadao je ipak toj franšizi.

Sa četvrtim naslovom ove godine (da četvrti Atelier naslov u 2019), Gust je ipak odlučio da malo rizikuje i napokon najavio malu evoluciju ove franšize. Već sa tom prvom objavom da rade na Atelier Ryza, bilo je jasno da igra doživljava jednu vrstu ”overhaula”, klasična promena apsolutno svih sistema u igri, zarad donošenja nečega novog. Do Ryze, imali smo osećaj da cela franšiza cupka u mestu, praktično taj osećaj imamo od 2015. Čak i sa tim ”cupkanjem u mestu”, igre su bile dobra zabava sa solidnim slatkastim pričama. Najiše zbog toga jer su apsolutno znali koga ciljaju i šta je potrebno, a to je praktično bila samo još jedna nova priča.

Atelier Ryza počinje poprilično nevino i lagano. Ryza sa još dva prijatelja pokušava da pronađe novu avanturu u svom gradiću na izolovanom ostrvu. Dosadna svakodnevnica je praktično ubila, te želi da radi nešto novo i uzbudljivo. Njihova prva ideja je da odu sa ostrva, vide svet na kopnu, šta se dešava u njemu i kako ljudi žive. Ipak, to nije tako laka zamisao, jer da bi to učinili, potrebno je pronaći brod ili čamac. Da bi to uradili, potrebno je da odu na drugi kraj ostrva. Tada njihova avantura, ili priprema za njihovu avanturu počinje. Dok lutaju kroz prirodu koja okružuje njihov gradic, nailaze na devojku koja se našla u nevolji i željni avantura, pokušavaju da je spasu. Ipak, protivnik je i jači nego što može da bude te se upliće treća strana i svojim znanjem alhemije ubija zle i krvoločne neprijatelje koje su tu našli.

Devojka, koja je bila u nevolji se pridružuje družini, a ubrzo shvataju da je njen otac jedan od najbogatijih i najuticajnijih trgovaca u njihovom svetu. Grupa boraca koja im je pomogla im je pokazala ustvari koliko je alhemija kul i naravno, Ryza cim je čula tako nešto, zaljubljuje se u tu mističnu tehniku. Tom prilikom i sama shvata da za avanturu nije potrebno da ode sa ostrva, makar ne još, već se fokusira na nešto zabavno, uzbudljivo i novo što bi trenutno radila, kao što je alhemija.

Kao što možete da primetite, priča u Atelier Ryza nije fokusirana na ogromnog zlikovca i spasavanja sveta ili univerzuma o uništenja, već poprilično obična, opuštena i fokusiranija priča o prijateljima i pronalasku avanture. Kako vreme ide, novi zanimljivji elementi će ispunjavati priču, ali taj lagan, bezbrižan početak, je upravo ono šta je lično nama bilo potrebno pored svih stresnih igara u poslednje vreme koje pokušavaju da promene, spasu svet ili univerzum od totalnog uništenja.

Ryza kao i druge alhemičarke u prethodnim igrama će ponovo na raspolaganju imati ceo dan za svoje aktivnosti. Ovo planiranje dosta podseća na ”out of the game” aktivnosti, ako bi tako mogli da ih nazovemo, iz poslednje Fire Emblem Three Houses igre. U toku dana, ma koliko on trajao, bolje rečeno, koliko vi odlučite. Ryza može završavati obaveze i posliće po gradu za koje se obavezala, dok će ostatak vremena koristiti za istraživanje sveta oko nje kao i učenje alhemije i spavanje. Da, ovo nije jedna od onih igara gde možete avanturisati 24/7, već morate planirati dan kao i vaše obaveze u zavisnosti od slobodnog vremena. Najbolja stvar u svemu tome je što apsolutno sve aktivnosti, ma koliko one nebitne možda bile za vas ili izgradnju priče, ili samo mislite tako na početku, su jako prijatne da se završavaju, ispunjuju vaš playtime kao i Ryzin dan. Daje vam neku vrstu smisla u igri i postojanja u tom svetu. Tome i doprinose odlično napisani likovi, kako Ryza i njena ”core” ekipa, tako i sve ostale koje možete sresti u ovom divnom svetu. Planiranje je bilo dostupno i u starijim, okej, ovogodišnje igre nisu baš starije, te ćemo reći, prošlim igrama, ali to planiranje je bilo dosta striktnije i neke aktivnosti obavezne, dok je ovde sve ležernije. Verujemo da je to zbog toga što i Ryza ima malo opušteniji život od ostalih, a i njena misija nije od neke kolosalne važnosti.

Pored tih delova igre, najveću promenu je doživeo i Battle System. Mnogi igrači upoređuju ovu promenu sa onom koju je Final Fantasy franšiza doživela sa promenom na aktivni borbeni sistem. Ovaj ovde ne možemo nazvati full active borbeni sistem, ali je jednostavno dinamičniji i zabavniji nego u prošlim igrama. I dalje svako od likova može imati svoju ulogu u borbama, one koju mu vi dodelite, ali u igri vi napadate pritiskom na dugme, bolje rečeno, vi kontrolišete napad kada red dođe na vas. Možete kulirati po strani i pustiti da se vaši saborci muče sa protivnikom ili uletite i pokušate da napravite razliku. U bitkama možete da menjate poziciju na kojoj se nalazite kako bi izbegli napade protivnika ili možda čak pobeći iz bitke. U igri postoje Akcioni poeni kao i Nivo jačine napada. Akcione poene možete iskoristiti za jače napade ili specijalne napade, a ukoliko ih čuvate, možete nadograditi nivo jačine napada koji važi za sve saborce. Ovo donosi novu dimenziju u borbi jer vas tera da planirate napade i menjate taktiku u odnosu na neprijatelja koji je ispred vas. Na vama je da li želite da borbu završite fokusirajući se na brze napade ili možda pokušavate da uštedite akcione poene kako bi digli nivo napada na sve likove a onda svoje neprijatelje potamanite u nekoliko poteza.

Na početku Atelier Ryza je jednostavna igra, ali kako vreme odmiče, novi elementi će se uključivati u gameplay, kao što je alhemija ubrzo nakon početka, što će vas terati da ih kombinujete u poražavanju neprijatelja. Uvek će postojati caka, neprijatelj koji je ranjiv samo na jednu vrstu napada, i tada će ta nova borbena dinamika itekako doći do izražaja. Kasnije, ako vam nedostaje to planiranje u borbama, one se mogu smrtno završavati po vašim likovima, te je bolje da se fokusirate i odmah naviknete da budete fleksibilni u borbama.

Alhemija je jedan veliki deo i ove igre, jer naravno, sve se vrti oko alhemičara. Za razliku od prošle naslove, kako ovogodišnje tako i iz par proteklih godina, alhemija je uprošćena, ali to ne znači da je obavezno loša stvar. Bolje rečeno, ovo je promena koja je jako dobrodošla kod apsolutno svih fanova, jer imate vreme da e posvetite nečemu drugom, a ne da se trideset ili više minuta fokusirate i razmišljate o sintezama materijala da bi dobili elemenat koji je baš vama potreban za kreiranje određenog napitka ili magije. Sve je uprošćeno, straight forward ali sa dobrim razlogom – da vam dopusti da uživate u ostatku igre i u ovom divnom svetu više nego u prethodnim igrama.

Atelier Ryza: Ever Darkness and the Secret Hideout (Nintendo Switch)
  • 8.5/10
    EmuGlx Score - 8.5/10
8.5/10

Finalni utisci:

Atelier Ryza Ever Darkness and the Secret Hideout je prvi naslov u proteklih nekoliko godina koji donosi konkretne, bolje promene franšizi. Gust je verovatno video da hiper produkcija Atelier igara sa minimalnim promenama ne funkcioniše koliko bi želeli, te su odlučili da zasuču rukave i urade nešto pametno sa Ryzom, i apsolutno su uspeli u tome. Divni svet, savršeno kreirani likovi, zanimljiva i opuštajuća priča i napokon sjajni borbeni sistem stavlja ovaj JRPG u koš najboljih koji su izašli ove godine.