Assassins’s Creed franšiza je imala dosta uspona, još više padova tokom svih ovih godina koliko dugo nas usrećuje, rastužuje i razočarava. Od prvog dela su svi znali da Ubisoft drži zlatnu koku koju može da ”muze” koliko god želi u budućnosti. Pored toga da imaju naslov sa odličnom perspektivom da se svaka sledeća igra u franšizi razvija u boljem pravcu, bude bolja, inovantnija, zainmljivija od prethodnih.

Taj sistem je trajao sa nekoliko naslova u franšizi, a završio se kada se završilo i poglavlje koje je opisivalo avanture Ezia, sa AC: Revelations. To su bile zlatne godine prvog poglavlja AC franšize, to je sigurno. Kako to obično biva kada izdavaču i razvojnom timu ide toliko dobro, ohrabre se i krenu da se polako udaljavaju od one ”savršene” formule koju su dostigli u tom trenutku. Razvoj i kretanje u drugom pravcu je skroz okej, sve dok se zadržava filozofija franšize čija igra nosi. Tada se na tržištu pojavio Assassin’s Creed III.. Za neki ”najgori” AC naslov, za neke ”pravo osveženje”, ali je sigurno jedini AC naslov koji je toliko mnogo uspeo da podeli bazu fanova. Pored ACIII, na PS Vita platformi se pojavila nova i prva AC igra sa ženskim protagonistom; ACIII Liberation, koja se iznenađujuđe dobro pokazala, imala odlične ideje i, pa iskreno bila je kompletniji AC naslov nego što je trojka bila.

Assassin’s Creed III se seli u Severnu Ameriku, pre, za vreme i nakon ”oslobodilačkog” rata sa Velikom Britanijom i borbom za nezavišnošću. Jedina igra u franšizi koja prezentuje najkrvavije obračune na tlu Severne Amerike. U periodu od 30 godina se svašta izdešavalo, od brisanja nekih nacija, do revolucije, preko krvi i uništavanje domorodaca. ACIII na odličan način prikazuje i dozvoljava nas da doživimo ono najgore šta se dešavalo za tih tridesetak godina, i naravno ulitmativno čišćenje indijanskih naroda u Severnoj Americi.

Vi ste, po prvi put, u ulozi Templatra, Haytham Kenway, koji je poslat u ”kolonije” kako bi otkrio čemu služi misteriozni ključ u obliku medaljona koji su Templari uspeli da iskopaju. Njegov zadatak je da sa Charles Leeom dobije poverenje Mohawk domorodaca, sazna i dođe do tajnog hrama čija vrata otvara medaljon. Dok u drugom delu igre u ulozi Ratonhnhaké:tona, Haythamovog sina sa… pa možete da pretpostavite kako se odvijala Haythamova priča. Naš polu indijanac dobija ime Connor, kako bi ga svi bolje zapamtili naravno, i tada počinje nakrvaviji deo ove igre, borba domorodaca sa osvajačima, revolucija, borba nacija u kolonijama… Sve što uključuje krv i haos, Connor će biti deo toga.

Upravo zbog svega ovoga, da kažemo pravcu kojem su krenuli ljudi iz Ubisofta, gameplay mehanika je pretrpela promene, najviše po pitanju najprepoznatljivijeg segmenta, stealth igranja. Praktično, stealth više nije postojao, igra je pratila fabulu i brutalnost u njoj. Connor je besan, osvetnički raspoložen i želi da ubije sve šta mu se nađe na putu, a vi ga trebate sprovesti kroz taj horor i haos u kome se nalazi. Stealth mehaniku je zamenila više mehanika koja se oslanjala na napade, češće korišćenje oružja. Skrivanje je izgubilo svaku poentu, sve se oslanjalo više na faktor iznenađenja. Čak i sa tim promenama, Ubisoft je uspeo da napravi jednu kvalitetnu igru, koja se malo odaljila od suštine seirjala, ali je ipak bila dobra. Najbitnije je što je zaključila priču Desmond Milesa i njegovih predaka, makar u tom trenutku naravno.

Generalno gledano, mnogo segmenata je bilo dobro uklopljeno u finalnom proizvodu, fanovi su ili mrzeli ili jako voleli ovaj naslov, mada većina okorelih fanova je jako zamerila Ubisoftu zbog načina na koji su završili Desmonda, kao i na pravcu kojem su krenuli.

Šta nam onda donosi AC III Remastered? Mnogo toga, najbolje rečeno, mnogo pozitivnih promena. Za početak, grafika je ”utegnuta” za moderne potrebe, osvetljenje je odlično odrađeno i nadograđeno, teksture su primetno bolje, sve sada vrišti od sitnih detalja koji su nekako bili skriveni u originalnoj verziji. Kolorit je promenjen i to na bolje, view distance takođe, gustina trave, trveća i svega ostalog. Praktično, svaki aspekt već jako lepe igre je pošteno nadograđen u svakom mogućem pogledu. Čim startujete, ukoliko se sećašte originala, znaćete da se radi o kvalitetnom remasteru.

Ipak, najbnije promene su one koje se tiču gameplay mehanike. Ubisoft je slušao, naravno, i ponovo ubacio stealth gameplay mehaniku. Naravno, ona se sada računa kao ”opcionalni pristup rešavanju problema” ali je lepo videti da kako je ustvari ACIII trebao da izgleda još na početku. Na nivoima su raspoređeni elementi koji će služiti za potrebe skrivanja i stealth gameplaya; silent ubistva, bežanja od neprijatelja i tako dalje. Ni jedan ovaj element niti ubacivanje stealth mehanike ne znače da ACIII ne možete igrati kako ste igrali i original, efikasno i brutalno bez ”gubljenja vremena na stealth” što bi neki rekli.Pored toga, naravno, priča nije taknuta, bolje rečeno, sve šta je ubačeno ne ”lomi” naraciju ni u jednom mogućem pogledu. Na kraju, možemo shvatiti da su fanovi dobili samo još jedan način kako mogu da uživaju u ACIII igri i ništa više. Samo ta činjenica, i implementiranje svega ”novog” za ovaj naslov bez rušenja nekih osnovnih načela razviljanja priče i napredovanja kroz igre je za svaku pohvalu.

To nije sve što se tiče sadržaja. U ovom Remastered izdanju nam dolaze i svi solo DLC sadržaji, računajući i The Tiranny of King Washington kao i gore pomenuti spin-off Assassin’s Creed Liberation. Što se tiče te igre koja je originalno izašla za PS Vita, zanimljvo je da je od početka bila primamljivija nego trojka, pored svega i zbog toga što je po prvi put uvela ženskog playable protagonistu, Aveline. Apsolutno sve vezano za ovu igru je bilo simpatično i primamljivo od samog početka. Naravno, igra je pravljena za PS Vita sistem tako da je, što se tiče gustine objekata sadržaja i svega ostalog, malčice siromašnija o u odnosu na trojku, ali je dobila zasluženi ”Remastered” tretman sa svim poboljšanjima koja važe i za ACIII.

Assassin's Creed III Remastered (Xbox One X)
  • 8.5/10
    EmuGlx Score - 8.5/10
8.5/10

Finalni utisci:

Kada sve stavimo na papir, Assassin’s Creed III Remastered je možda jedna od najkompletnijih remaster izdanja do sada, sa dve igre u sebi i sav DLC sadržaj. Pored toga, sve ubačene promene apsolutno poboljšavaju uživanje u celoj kolekciji. Za svakog fana, definitivni must buy, a za one koji su propustili baš iz razloga koji su navedeni u tekstu, ovo je savršen trenutak da ponovo probate ACIII a ovog puta i ostanete u njemu do samog završetka.