Ogromni oštri trnovi vam režu udove dok se velikom brzinom probijate kroz gustu i mračnu džunglu, a jak vetar vas sprečava da čujete sa koje strane dolazi neprijatelj. Svom snagom se trudite da stignete do izvora svetla koji se nazire u daljini, dok buka koju pravi vaš gonilac postaje sve jača. Polako posustajete, nestaje vam snage, svesni ste da se nalazite na mestu koje može postati vaš grob, ali hrabro grabite koplje i pripremate se za okršaj koji sledi.

Iz obližnjeg rastinja istrčavaju dva nemilosrdna raptor-a u susret vašem koplju. Jedan od pripadnika davno izumrle vrste dinosaurusa vam skače u zagrljaj pokazujući svoj krvoločan osmeh pun zuba oštrih poput žileta. Dočekujete ga oštricom koplja koja se zariva u njegov vrat i šalje ga na zemlju gde ispušta svoj poslednji dah. Drugi raptor vam lomi kosti jakim udarcima u telo, ali želja za opstankom u vama je jača i uspevate poslednjim atomima snage da izađete kao pobednik iz duela.

Nespretno šepate ka izvoru svetla dok se krv nezaustavljivo sliva niz vaše telo, čini vam se da ste blizu cilja. Uspevate da se probijete kroz praistorijsko rastinje na plažu u blizini logorske vatre čiju ste svetlost sledili. Dok se teturate prema vašem nezgrapnom, na brzinu sklepanom skloništu, radost vam prekidaju blagi potresi zemlje pod vašim nogama. Kasno primećujete čeljust ogromnog T-Rex-a koji vas lišava života jednim ugrizom. Dok se kamera vrti oko vas i pokazuje vaše telo u samrtnom ropcu, sa džinovskog dinosaurusa silazi čovek koji vam bez trunke stida krade svu opremu.

Dobrodošli u Ark: Survival Evolved!

Igra na kojoj već duže vreme rade Studio Wildcard, Instinct Games, Efecto Studios i Virtual Basement je, na prvi pogled, još jedna u nizu sandbox survival klonova igara Minecraft i DayZ, s jednom bitnom razlikom. Ova igra vas stavlja u ulogu muškarca, ili žene, koji se nalaze u prelepom tropskom raju s ciljem da preživite kako god to umete. Za razliku od većine drugih igara ovoga tipa, Ark svet nastanjuju džinovski dinosaurusi koji su gospodarili Zemljom pre par desetina miliona godina. Nažalost, pored njih, nema nekih velikih novina u poređenju sa ostalim igrama ovog tipa.

Prvo što ćete primetiti kada pokrenete igru je poprilično dobar character creation ekran. Mnoštvo opcija vam omogućava da napravite lika koji će se definitivno razlikovati od ostalih. Možete napraviti savršeno isklesanog macho muškarca čiji mišići izazivaju zavist svakoga ko se oprobao da postane Mr. Olympia. Takođe možete napraviti sitnu curicu čije telo podseća na izgubljenu bitku protiv anoreksije. Da sve ne bude monotono, postaraće se igrači kojima nije stalo do izgleda lika i koji uživaju da ih u igri predstavljaju nezgrapne abominacije i propali medicinski eksperimenti. Ekran na kojem pravite vaš avatar u igri je pun pogodak, i uvereni smo da su mnoštvo slidera za podešavanje parametara fizičkog izgleda vašeg lika i više nego dovoljni za stvaranje lika po vašoj meri.

ARK (3)

Nakon što ste napravili vašeg survivor-a, zabava počinje! Budite se i primećujete da osim gaća ne posedujete apsolutno ništa. Veterani survival igara će početi da šaketaju obližnje drvo, i neće mnogo pogrešiti. Sve što ste mogli da naučite u igrama ovog tipa će vam pomoći u Ark-u. Nakon što ste propustili par stabala kroz šake i pokupili par kamenčića moći ćete napraviti alat koji će vam omogućiti da skupljate resurse bez da lomite kosti ruke. Sve što ste videli u drugim igrama, moguće je napraviti i ovde. Sekira, pijuk, koplje, luk i strele, a kasnije i naprednije oruđe i oružje su od vitalnog značaja za vaš opstanak, ali da biste bili u mogućnosti da pravite kvalitetnije predmete, morate napredovati levelovanjem vašeg karaktera. Gotovo sve što radite u igri vam daje iskustvene poene, što ne znači da će put ka uspehu biti posut laticama ruža i svilom. Umiraćete često, nekada od gladi, povremeno od hladnoće, a neretko će se dešavati da vam život zagorčaju gladni dinosaurusi.

Uspešno ste sklepali sekiru, pijuk pa i koplje, vreme je da napravite sklonište, ali primećujete da se skala koja predstavlja vašu sitost nezaustavljivo prazni. Tu dolazimo do prve prepreke koja može odbiti igrače. Preživeti početak igre je pravi pakao. Koliko god da se trudite da skupite razno voće koje raste na ostrvu, jednostavno vam neće biti dovoljno. Bezbroj puta ćete psovati igru dok vaš lik lipsava od umora i skapava od gladi, situaciju dodatno pogoršavaju mesožderi kojih ima na pretek. Kada uspete da napravite balans između skupljanja hrane i resursa, moći ćete da se posvetite radu na vašem skloništu. Svaki level up vam daje “engram” poene koje trošite kako biste naučili da pravite nešto novo. Možete praviti kompas, baklje, čuture, sistem za navodnjavanje, delove skloništa i mnoštvo drugih predmeta i gradjevina koji pospešuju šansu da preživite.

Preživljavanje u grupi

Ark: Survival Evolved vam nudi mogućnost da igrate sa drugim igračima u plemenima, što vam iskreno preporučujemo. XP se deli među članovima plemena, što vam pomaže da brže dostignete veći nivo, i samim time budete jači i spremniji za svaku prepreku koju igra stavi pred vas. Uspešno ste preživeli par početnih nivoa, uspeli ste da napravite primitivnu kolibu i opremite vašeg lika opremom. Savršeno je vreme da se okušate u lovu na dinosauruse. Za početak, preporučljivo je ubijati biljojede jer u većini slučajeva ne pružaju otpor, a daju solidnu količinu mesa kojom odlično pobeđujete glad. Kada se naviknete na rutinu skupljanja materijala za gradnju i hrane za preživljavanje konačno možete da se upustite u istraživanje.

Istraživanje je polje na kojem ova igra briljira. Svet je ogroman i prepun sitnih detalja koji utiču da ni jedan deo mape ne podseća na neki drugi. Tumaraćete preko divnih zelenih livada, probijaćete se kroz guste džungle, penjaćete se na strme planine, istraživaćete maglovite močvare, i neće vam dosaditi. Nebitno je da li ste u potrazi za rudama, hranom ili dinosaurusima, uvek će vas nešto iznenaditi na vašim putešestvijama kroz ovaj impresivno dizajniran svet.

ARK (2)

Šetnja sa dinosaurusima

Dinosaurusi su priča za sebe. Očigledno je da su developeri uradili domaći zadatak i dobro istražili ova bića pre nego što su ih ubacili u igru. Naravno, radi balansa su dozvolili sebi malo slobode, ali veće zamerke ne postoje. Simpatični Compy dinosaurusi su medju prvim vrstama s kojima ćete se susresti, a šanse su velike da će vas ubiti ako im dozvolite da vas opkole. Ubrzo ćete se upoznati sa malo većim Dilophosaurusima koje prepoznajete po otrovu koji pljuju na vas kako bi vas zaslepili. Za njima slede mirni Parasaurolophusi i Oviraptori, kao i Raptori koji će vam biti poznati ukoliko ste gledali Jurassic Park film. Kako vreme odmiče, primećivaćete Triceratopse, Brontosauruse, Pteranodone, Stegosauruse, pa i krvoločne Tiranosauruse i Gigantosauruse.

Pored dinosaurusa nailazićete na Dodo ptice, Mamute, sabljozube tigrove, pa čak i na Gigantopithecuse. Sve što se miče možete da ubijete i sakupite meso i kožu, ali je mnogo zabavnije uspavati dinosaurusa i pripitomiti ga. Određene vrste možete i da osedlate i zajašete. Osećaj koji imate dok letite preko ostrva na leđima Pteranodona je neponovljiv. Svaki dinosaurus ume biti koristan na neki način. Određene vrste vam pomažu da brže sakupite hranu, druge su odlične za uništavanje utvrđenja koja igrači grade, dok su neke vrste savršene za skupljanje resursa. Nekima će verovatno smetati što pripitomljavanje određenih vrsta ume da traje duže od tri sata, ali je osećaj nakon uspešnog pripitomljavanja i prvog jahanja vašeg novog ljubimca odličan.

Pravljenje baze

Pravljenje baza nije jednostavno kao što to ume biti u Minecraft-u, što se i da očekivati s obzirom da imate mnogo više od četiri strane na koje možete okrenuti zid, temelj, krov i ostale delove skloništa. Često će vam se dogoditi da imate odličnu ideju koju ne možete realizovati jer se teren odjednom menja i uništava vam celu ideju. Veoma je bitno da unapred planirate gde će šta da stoji kako posle ne biste čupali kosu jer morate da srušite nešto usled čega gubite deo resursa koje ste potrošili da to napravite.

Ovo ne predstavlja veći problem kada se uhodate, ali u početku ume da frustrira. Ako igrate na PVP serveru, budite spremni da će ostali igrači učiniti sve da vam zagorčaju život. Baza na koju smo mi potrošili preko 100 sati je jednostavno bila izbrisana jednog dana. Ako ne želite da se nervirate jer je neko bio dokon i odlučio da vam uništi sve na čemu ste vredno radili, preporučujemo vam igranje na PVE serveru. Za potpuni doživljaj uputite se na neki PVP server, pronađite pleme u kojem želite da igrate, i radite zajedno na pravljenju vaših baza i uništavanju tuđih.

ARK (9)

Sadašnje stanje i utisak

Igra izgleda prelepo, a za to se postarao Unreal Engine 4. Gotovo da osećate sunce kako vas prži dok se šetate niz plažu u potrazi za hranom, a lagani talasi vam zapljuskuju stopala. Flora i fauna su pažljivo dizajnirani i ni najmanje ne ostavljaju utisak polovičnog proizvoda. Smene dana i noći izgledaju fenomenalno. Neretko nam se dešavalo da zastanemo i posmatramo na koji način zalazak sunca menja atmosferu i celokupan izgled igre. Nažalost, optimizacija je nepoznat pojam developerima, te se i najjače PC konfiguracije znoje i štucaju dok je Ark pokrenut. Na ovo dodajmo činjenicu da serveri umeju da laguju, pa i da padnu, ali se na ove boljke može zažmuriti dok je igra u early access fazi.

Ark: Survival Evolved je jedna od boljih sandbox survival igara iz prvog lica, i developeri za sada pokazuju da su u stanju da učine mnogo za malo vremena. Retke su early access igre na Steam-u koje su ovoliko dobro brušene i smatramo da je svetla budućnost pred ovom igrom. Nadamo se da će se developeri potruditi da reše probleme sa optimizacijom i serverima, kao i da će nastaviti da redovito ubacuju nove predmete i dinosauruse u igru. Ako ste fan Jurassic Park filmova ili dinosaurusa, a ujedno uživate u igrama ovog tipa, dajte šansu igri Ark. Za sada nam se čini da ima potencijala, a na developerima je da sve dobro ispoliraju pre izlaska igre koji se može očekivati u junu ove godine, kako za PC, tako i za Xbox One i PlayStation 4.