Sećate se one čudne igre sa majmunima najavljene na The Game Awardsu prošle godine? Totalno tiho bez mnogo pompe Ancestors: The Humankind Odyssey je stigao na PC, i to ne kao neka early access polu funkconalna Steam budalaština već kao kompletana završena igra ekskluzivno na Epic Store-u. U pitanju je veoma ozbiljan projekat na kome studio Panache Digital Games radi još od 2015. godine. Originalna ideja bila je da se u epizodnom formatu survival igre predstavi kompletna odiseja ljudske evolucije kroz razne prelazne forme počevši od naših najranijih predaka – majmuna. Na kraju ipak imamo kompletno all in one izdanje koje sadrži naizgled sve što su autori zamislili.

Pre nego što počnemo sa regularnom recenzijom prvo sledi jedan dislaimer. Evolucija je škakljiva tema, čak i dan danas postoje mnogi koji joj se protive. Tako da ako ste ravnozemljaš ili pobornik ideje kreacionizma samo blago upozorenje da vas premisa ove igre može opasno trigerovati. Ako pak verujete konvencionalnoj nauci, sa ovom igrom za koju autori tvrde da se bazira na najnovijim naučnim otkrićima, možete i naučiti po nešto novo. Mi naravno znamo da su majmuni samo dotakli monolit i automatski dobili inteligenciju, tako da je kompletna poenta ove igre samo da nas zabavi, a koliko uspeva u tome, read on…

Možda je otrov, možda je dobro za potenciju, neko će morati prvi da proba!

Na samom početku birate ime loze majmuna koju ćete voditi, kao i pol vašeg glavnog lika. Neverovatno, samo dva pola su ponuđena ali zanemarićemo i to. Nivo težine zavisi praktično od toga koliko tutoriala i interfejsa želite u igri. Postoji čak i opcija da se igra pokrene bez ikakvog hud-a, što nikako ne preporučujemo ni najzagriženijim survival fanaticima, makar ne u prvoj turi. Na početku nakon kratke brutalne animacije koja je tu da vas podseti da je predivna majka priroda krvoločno surova i ne prašta, kao malo majmunče ostajete napušteni u nepoznatoj džungli. Majmuna kontrolišete iz trećeg lica, sa kontrolama idealnim za gamepad, a uz pomoć čula sluha i mirisa, kroz ne toliko intuitivan meni inteligencije pronalazite bezbedno mesto za sakrivanje. Tek onda dobijate kontrolu nad starijim članom vašeg plemena koji kreće u potragu za napuštenim mladuncem. Sve je to deo ne toliko jasnog tutoriala gde ćete morati da kroz trial and error taktiku naučite najosnovnije stvari tipa samo snalaženje u prostoru. Majmun se lako penje po strminama, drvecu, hvata za grane sa kojih se lansira dalje, na poprilično realističan način, ipak troslojni sistem stamine nije objašnjen pa ćete takođe naučiti kako se koristi tek nakon što nekoliko puta patosirate majmuna sa velike visine u sigurnu smrt posredstvom grativacije.

Kada ovladate osnovama i mališana vratite u vaš settlement, tu zapravo tek počinje pravi survival. Majmun mora da jede, pije i spava, i da se bori sa svim opasnostima džungle, bez nekog jasnog cilja osim preživljavanja i produžavanja svoje loze. Rekli smo da je u pitanju survival igra ali Minecraft ovo nije, iako ćete slično prvim verzijama te igre, većinu stvari morati ili da slučajno otkrijete sami ili potražite na Google-u ili YouTube-u, mnoge stvari razlikuju Ancestors od tipičnih naslova koje danas smatramo survival igrama. Pre svega, nema nikakvog masovnog sakupljanja resursa i kraftovanja svega i svačega od istih. Igra zapravo nema ni inventar, sve što možete da ponesete, izučite ili iskombinujete je samo ono što majmun može da ponese u tom trenutku u svoje obe ruke, i to je to. U jednu ruku uzmete ostriji kamen u drugu granu, i eto koplja… Svaki put kad vam treba novo koplje, ponovite postupak i tako u nedogled.

Sve što radite u igri, bilo da je u pitanju osmatranje i istraživanje okruženja, komunikacija sa drugim majmunima ili bilo koje druga akcija razvijaju vaše neurone i malo po malo vam omogućavaju da otključavate po skill tree-u razne nove evolutivne prednosti. Kada dođe vreme za skok u vremenu na sledeću generaciju prinuđeni ste da izaberete samo određen broj traitova koje je moguće preneti, što čini iskustvo iz početka napornim ponovo. Naravno to je pod uslovom da uopšte dospete do sledeće generacije, jer ako vaš majmun pogine usled pada, povrede ili napada nekog od mnogobrojnih krvoločnih predatora, preuzimate kontrolu nad drugim članom vaše zajednice, međutim ako svi članovi izginu, loza biva istrebljena i dobijate finalni game over nakon kojeg možete samo da pokrenete novu igru tj. novo porodično stablo. Nakon mnogo prekinutih loza, trial and error pokušaja, i gledanja instrukcija koje je moguće pronaći samo izvan igre, vaš majmunski klan će napredovati iz generacije u generaciju, učeći sve naprednije stvari, hodanje uspravno, pravljenje medicinskog bilja za lečenje, složenijeg oružija, veću socijalnu interakciju i slično… Priča zapravo ima i svoj kraj ali do njega će doći samo nauporniji nakon 40 do 50 sati igranja koje pokriva vreme od 8 miliona godina evolucije.

Sa tehničke strane Ancestors je iznenađujuće dobro utegnut. Kvalitet produkcije je na nivou pravog visokobudžetnog naslova sa današnje generacije konzola, ni malo nalik dobra-ideja-loša-izvedba glitch festovima kojih je Steam early access đubrište prepuno. Iako sa tehničke strane nemamo zamerki, i smatramo ideju veoma originalnom i dobrom, samo izvođenje je dosta mučno, repetativno i dosadno. Izazovno je svakako, ali opet se stiče utisak da je realizacija mogla da bude malo drugačija i samim tim zabavnija. Ovako predstavlja sjajan naslov samo za najupornije od najupornijih. Ako uživate u tome da nemate pojma šta treba da radite u igri ili da svesno potrošite 10 sati da bi ste napravili najminmalniji progres spremite se za vaš novi omiljeni time sink.

Kao što smo spomenuli za sada postoji samo PC izdanje na Epic Store-u a tokom decembra Ancestors: The Humankind Odyssey dolazi u verovatno identičnom stanju i na PlayStation 4 i Xbox One.

Ancestors The Humankind Odyssey (PC)
  • 7/10
    EmuGlx Score - 7/10
7/10

Finalni utisci

Veoma originalan pristup survival žanru, kao i sjajan način da naučite nešto više o ljudskom poreklu i evoluciji. Iako poseduje dobar kotrolni sistem i ne pati od uobičajenih tehničkih problema kakve ovakvi naslovi obično imaju, Ancestors u odsustvu bilo kakvih ozbiljnijih tutoriala u samoj igri i zbog svoje težine predstavlja pravi izazov i najzagriženijim ljubiteljima preživljavanja u igrama.