Kao jedna od najpopularnijih crtanih serija u poslednje vreme, makar u svetu, Adventure Time sa Cartoon Networka je već više puta adaptiran u format video igre. Ti naslovi su uglavnom do sada bili osrednjeg do nikakvog kvaliteta, što je šteta jer serija zaista ima puno potencijala sa svojim humorom i avanturističkim duhom – ne deluje kao komplikovan materijal za osnovu video igre. Nakon dosta čekanja fanovi ove popularne serije napokon imaju čemu da se raduju, Pirates of Enchiridion je veoma prijatna potezna role playing igra koja uspešno dočarava duh serije, uprkos sitnim nedostacima koji pomalo kvare doživljaj.

Adventure Time: Pirates of the Enchiridion prati Finna i Jake-a koji pokušavaju da razreše misteriju potopa kompletnog Land of Ooo. Nakon noći uobičajenog zezanja sa BMO, naš poznati duo budi se u potpuno potopljenom svetu. Da, Ice King je naravno iza svega toga, nakon što je izgubio svoju krunu koju Finn i Jake, a nešto kasnije i BMO i Marceline kreću da pronađu i ubrzo upadaju u probleme sa gusarima. Priča je kao što ste i pretpostavili najjača strana ove igre, i bez sumnje u istoj ćete uživati najviše ako ste fan serije.

Izvođenje je baš kao i priča vrlo prijatno, ali teško da ga možemo nazvati originalnim. Nakon poplave sa Finom i Jakeom istaživaćete svet brodom ala Wind Waker, iskrcavajući se po raznim mestima kuda vas main quest i sub questovi vode, usput sakupljajući blago. Napredak kroz igru je dignut direktno iz Zelda igara, a ceo fazon sa potopljenim svetom zaista čini da sve ovo izgleda kao neki Wind Waker lite edition. Ipak, Pirati Enchiridiona daju samo privid otvorenog sveta, jer se lokacije otvaraju postepeno kako se priča odvija. Pored RPG-ovanja i plovidbe, svašta je tu nabacano poput stealth momenata, raznih zagonetki i gomile drugih klišea pozajmljenih iz “ozbiljnijih” igara.

Za razliku od Zelde koja je ovde bila glavna inspiracija, borbe u ovoj adaptaciji Adventure Timе-a nisu u realnom vremenu već su potezne. Potezi troše energiju, a mnogi neprijatelji imaju slabosti na elemente tako da taktika borbe više podseća na neki blaži Final Fantasy. Ipak, napredovanje je malo čudnije rešeno, sakupljanjem exp-a naravno dižete level svojim likovima, ali veći leveli ne dodaju bolje statistike odmah, već samo podižu granicu do koje ih možete budžiti trošeći Dosh, valutu koju sakupljate u igri.

Kada je prezentacija u pitanju tu Adventure Time: Pirates of the Enchiridion najviše sija. Cell shading stil sjajno emulira izgled TV serije, svih likova i lokacija. Originalni glumci iz serije pozajmili su glas likovima u igri a i muzika je preuzeta iz showa sa svojim sjajnim mixom modernih instrumenata i 8bit chiptune zvucima. Grafika, iako poprilično prosta, izgleda autentično ali ostaje nejasno zaštno na standardnom PlayStationu 4 radi samo u, doduše stabilnih, 30fps-a.

Pirati Enchiridiona su bez sumnje najbolja igra bazirana na popularnoj Cartoon Network seriji do sada. Kao takva idealna je za sve fanove Adventure Time serije koji će se provesti sjajno uz ovaj naslov, za sve ostale ipak je u pitanju samo OK ostvarenje kome je zaista malo falilo da bude i više od toga, jer igra ipak dolazi od vetarana iz Climax Studija. Ako se rešite da probate novi Adventure Time na PS4, Xbox One, Switchu ili PC-u možda poželite i da pogledate seriju, što vam svakako preporučujemo (za razliku od prethodnih Adventure Time igara).

Adventure Time Pirates Of The Enchiridion (PS4)
  • 7/10
    EmuGlx Score - 7/10
7/10

Finalni utisci

Pirati Enchiridiona su bez sumnje najbolja igra bazirana na popularnoj Cartoon Network seriji do sada. Kao takva idealna je za sve fanove Adventure Time serije koji će se provesti sjajno uz ovaj naslov, za sve ostale ipak je u pitanju samo OK ostvarenje kome je zaista malo falilo da bude i više od toga, jer igra ipak dolazi od vetarana iz Climax Studija.