Pre nekih petnaestak, dvadesetak godina, igre su bile jednostavnije. Bitno je bilo da uzmete jednu stvari odlično je odradite, nebitno da li je to prelaženje ulicom sa žabom, kotrljanje loptice sa majmunčetom ili vozikanje aviona. Kada bi se neki od tih starih igara sa jednostavnim koncepom izbacio danas, igra bi verovato bila ”tanka” sa sadržajem i možda ne isplativa za većinu igrača. Svi smo navikli da igra bude kompletna, da u njoj imamo avione, tenkove, pucanje iz prvog lica i tako dalje. Izbacivanje jedne igre fokusirane samo na jednu stvar, čak bila i nastavak legendarne franšize, je poprilično rizično čak i za franšizu kao što je Ace Combat. Naslov u kome smo provodili sate i sate zabave od PS1 konzole, preko PS2, sa na žalost ne tako sjajnim nastavcima za PS3 i Xbox 360, pa sve do trenutne generacije i sedmog dela u franšizi.

Iz ugla modernog ljubitelja igara, da li je samo letenje avionima dovoljno da se danas tako nešto nazove pravom trple A igrom, nebitno koliko je truda uloženo u kreiranju iste. Šta bi nam onda igra tog kalibra treba da sadrži da bi opravdala tu cenu i očekivanja? Bandai Namco je prihvatio rizik i izbacio poslednji Ace Combat 7 nastavak na PS4, Xbox One i uskoro na PC platformi. Naravno, svi se sećamo aviončića koje smo igrali još kao klinci, provodili neispavane noći kako bi završili kampanju na PlayStationu koji smo iznajmili iz obližnje igraonice. Ipak, nisu kampanja, priča, likovi bili centar onoga šta se dešavalo u ovoj igri, već ta čista zabava u savršeno jednostavnom i zaraznom gameplayu. Jednostavne kontrole, još jednostavnije misije, sa ne tako komplikovanim ciljem, vaše je celo nebo na kome treba da prikažete svoju dominaciju.

Priča, ne tako bitna u ovoj franšizi, ipak unosi malo intrige i zanimljivosti, ukoliko neko voli da prati. Vi ste u ulozi Triggera, pilota koji je često imao ulogu mamca, kazna zbog dela koje je uradio u prošlosti. Sa druge strane, Kraljevina Erusea je objavila rat Federaciji Osean, i tada počinju pravi problemi. Generalno gledano, priča jeste zanimljiva, u stilu svih prethodnika, ali ukoliko ne volite da se zamarate sa japanskom fikcijom, možete se fokusirati samo na sjajni gameplay. Dobra stvar kod fiktivnih zemalja, kraljevina, carstva je to što razvojnom timu dozvoljava da napravi miks pravih aviona iz, da kažemo, naše stvarnosti, i fiktivnih, navodno Top Secret aviona koji žive samo u našoj mašti. Zbog toga ova priča ume biti zanimljiva.

Misije su dovoljno različite da vam okupiraju pažnju. Tu su one poznate fore i fazoni iz prošlih naslova, kao i iz filmova kao što su famozno nisko letenje kako bi vas radar ne bi uhvatio a vi se ”ušunjali“ u neprijateljsku bazu i napravili lom. Ostale misije su klasičnog tipa, uništiti sve na zemlji ili na nebu, ali postoje nekoliko koje su stvarno frustrirajuće i ne znamo što su se našle u kampanji. Neke od njih se karakterišu po tome što morate da dostignete određeni score u određenom vremenu na mapi, stvarno bespotrebno. Sa druge strane, velika većina misija je dosta zanimljiva, sa odličnim tokom i interesantnim ciljevima, tako da ćete sigurno poželeti da pređete neku misiju još koji put nakon završetka kampanje. Bolje rečeno, gameplay je toliko zarazan da nakon završetka igre će vam biti žao jer biste naravno, hteli još i još misija.

Najbolja stvar u ovom nastavku je da je upravo ta jednostavnost nadograđena sa modernim tehnologijama i gameplay elementima. Kao i u nekoliko prethodnih igara, moguće je da birate tradicionalni način letenja, više arkadni da kažemo, ili nešto nalik simulaciji, što nije toliko preporučljivo ukoliko ste tankih živaca i ne želite da previše da razmišljate i uživate u odličnom napucavanju sa neprijateljima. Pored standardnog interfejsa i sjajne grafike, jedna stvar strašno mnogo podiže već sjajan osećaj letenja avionom je interakcija sa vazduhom, turbulencije, vibracije aviona, apsolutno sve stvari koje prave probleme avionima u toku letenja. Efekti vetra, oblaka, kiše, oluje, gromova, sve je odrađeno neverovatno realno i fantastično. U kombinaciji sa vibracijom kontrolera, doživljaj je skoro pa potpun. Naravno pre svakog poletanja i misije, tu je sada već kultno podešavanje aviona, biranje raketa i oružja kojim ćete nastupiti u misiji. Pored sjajnih detalja u ovom segmentu, moramo napomenuti grafiku koja fantastično dočarava apsolutno sve, kako u hangaru tako i na nebu. Kisa i posipanje ne preko kokpita, otežavanje u letu, smanjena vidljivost zbog nje, svaki, čak i oni najsitniji detalji su savršeno odrađeni.

Pored toga, ubačen je pravi multiplayer mod, nakon neuspelog projekta Ace Combat Infinity, free to play igre koja je trebala da bude fokusirana na online okršaje. Postoje dva moda, Team Deathmatch i Battle Royale. U prvom, po četiri igrača u svakom timu pokušavaju da uspostave superiornost na nebu, dok u drugom je potrebno da ostanete poslednji avion na nebu. Svi znamo sitem funkcionisanja Battle Royale moda, samo zamislite da umesto stena, morate se sakrivati tako što će te obletati oblak, ili naći najudaljeniju tačku na mapi gde vas niko ne vidi. Ceo sistem baš zbog toga stvarno više liči na Free For All bez respawnovanja, jer čim partija startuje, skoro odmah vidite neprijatelje i odmah nastoji borba za životom.

Ipak, najzanimljivija novina je ekskluziva za PlayStation 4 konzole i PSVR uređaj. Napokon možemo da uđemo u sjajni, prelepi virtualni svet Ace Combat franšize sa ovim modom. Euforija i adrenalin se dižu baš onoliko koliko možete da zamislite, jer AC7 u VR-u je prosto savršeno iskustvo u svakom smislu. Preko grafike do izvođenja i te jednostavne ali savršene mehanike, nešto čime ćete se oduševiti ukoliko imate PSVR uređaj. Sa druge strane, mali žal ostaje jer su dostupne samo tri misije, bolje rečeno, prequel priča sa dešavanjem pre događaja u glavnoj kampanji. Ohrabrujuća činjenica je to da je Bandai Namco najavio da će izbaciti još neku VR misiju u budućnosti, te nam ostaje da vidimo koliko će jaka podrška ostati.

Ace Combat 7 Skies Unknown (Xbox One)
  • 8/10
    EmuGlx Score - 8/10
8/10

Finalni utisci:

Generalno gledano, Ace Combat 7 jeste jedan veliki korak napred za franšizu. Ne toliko po pitanju mehanike, koja realno ne može toliko da se promeni nikada, jer je izvođenje i sam smisao poprilično jednostavan. Po pitanju prezentacije, grafike, multiplayer kao i VR moda, ovo je apsolutno najpotpuniji Ace Combat naslov do sada.