Do 2000. godine franšiza za Metal Slug je bila stara već četiri godine, a Metal Slug 3 je nastavio svoju komično nasilnu tradiciju. Mešavina Rolling Thunder i Contra igara, ali je akcija bila izvučena do apsurdne ekstremne: rane igre su prikazivale velike vojske nesretnih vojnika i super-deformiranog hardvera za igrača da se spusti ili komanduje, ali Metal Slug 3, sivo-i braon vojna paleta proširila se tako da uključuje širu paletu boja i sjajan niz neobičnih neprijatelja.

Metal Slug 3 čak i danas izgleda apsolutno odlično. Nakon što izaberete karakter svog igrača iz kvarteta teško naoružanih vojnika, da ne kažemo, ekstremista, pojavljujete se na plaži razbacanim trupama raketa i mrtvih tunjevina; dok se krećete preko peska, vi se ne suočavaju sa vojnicima, već od gigantskih morskih rakova. Od tog trenutka, stara akcija Metal Sluga nikada ne pokreće. Vaš osnovni pištolj je sposoban da puca brze volje pucanja, dok neprijatelji koji su preblizu automatski su otpušteni sa potezom vašeg lovačkog noža. Za šefove i veće grupe protivnika, imate ograničen broj granata za bacanje, plus postoji niz snažnijeg oružja za prikupljanje tako što ćete spasiti talce, Shinobi stil.

Metal Slug 3 je veoma teška igra, pa budite spremni da u početku umreš. Poprilično je teško prilagoditi se, ali kada jednom shvatite oblike napada i naučite kako da dodate, sve može početi da klikne. Srećom, Svitch konzole nemaju fizički slot za coin, tako da ne morate da nastavite da igrate samo ukoliko imate neki sitniš kod sebe. Umesto toga, životi su vam neograničeni i uvek na raspolaganju i možete relativno lako preći kampanju. Takođe uključene u ovu verziju igre su mnoge opcije za prilagođavanje vašim željama, mada možete imati teško sortiranje vremena kroz sve menije. Možete podesiti težinu, postavke dugmadi i čak uključiti ili isključiti prikaz krvi. Sve promene u igri zahtevaju da vratite igru i izgubite svoj napredak, tako da bi vas moglo prilagoditi da postavite svoje preferencije iz starta.

Još jedna stvar o kojoj bih trebao da pričam je kooperativni mod. Igranje sama je u redu, ali ako imate drugu osobu za ovu ludu vožnju, to čini dvostruko više zabave. Koristeći split Joi-cons ili pro kontroler (u režimu TV ili tableta) vi i vaš prijatelj mogu prolaziti i uništiti tone neprijatelja zajedno. Čak i ako obično ne igrate ovakve igre, stvarno je teško da se ne uživate tokom provođenja saradnje. Dva su uvijek bolja od jedne, pogotovo pod izazovnim okolnostima igre. Što se tiče reprodukcije, postoje nekoliko različitih načina koji će vam dostići visoke rezultate i izazvati svoje veštine u njihovoj najvećoj mjeri. Zato budite sigurni, tu vam je puno da budete zauzeti nakon što završite utakmicu.
 ACA NeoGeo Metal Slug 3 je odličan način da zaigrate ovaj NeoGeo klasik na vašoj Switch konzoli. Ne samo da vraća težinu i komični haos na vašem malom ili velikom ekranu, već je tu i izazov za jednog ili dva igrača. Ukoliko imate nešto viška keša na vašoj kartici, ovo je odlična mala zabava za vas na Switch konozoli.