ACA NeoGeo kolekcija igara se poprilično dobro ustalila na Nintendo Switch konzoli. Već smo napomenuli da je na izlasku konzole izašlo nekoliko stvarno kvalitetnih i kultnih igara, a jedna od njih je definitivno Shock Troopers.

Za Shock Troopers ćete često čuti da je jedan od najsvetlijih ali i najskrivenijih Neo Geo dragulja. I zaista, to je možda i najbolji opis ove igre koja sigurno spada među najkvalitetnije pucačine ovog tipa koje su se ikada pojavile.

I vrapcima je poznato da skoro 90% kvalitetnih igara za Neo Geo čine borilački naslovi koje po pravilu izbacuje sam SNK. Igrači su sjajno prihvatali svaki novi nastavak King Of Fightersa, Samurai Shodowna, Last Blade-a i ostalih legendarnih serijala što je još više odvraćalo malobrojne timove koji su radili igre za ovu platformu da pokušaju sa stvaranjem hit naslova nekog drugog žanra. Iako su neke igre poput Magician Lorda stekle popularnost još ranije, može se reći da je tek Metal Slug 1996. nagovestio da Neo Geo može biti sjajna podloga za skrolujuće pucačine, pa i za sve ostale žanrove. Njegov uspeh bio je dovoljan da ljudi iz Saurusa skupe hrabrost i objave sjajni Shock Troopers godinu dana kasnije. Shock Troopers je najlakše definisati kao skrolujuću pucačinu po ugledu na recimo Ikari Warriors ili Commando, ali se ona za razliku od njih skroluje na sve 4 strane, a ne samo dole i gore. Uopšte, ova igra ima jako malo toga već viđenog, i donosi u žanr dosta interesantnih novina.

Priča prati dogodovštine osmočlane grupe vojnika čiji je zadatak da oslobode mladu devojku Sesiliju i njenog dedu, čuvenog naučnika. Naravno, vođa terorista koji stoje iza dvostruke otmice devojku koristi kao efikasan način da ga prisili na saradnju i tako mu omogući da zavlada celim svetom (danas grad, sutra ceo sveeet – Krang, Nindža Kornjače).

Iako to prilikom izbora nigde ne piše, svaki od ponuđenih likova poseduje različite osobine. Pored manjih razlika u osnovnom oružju, svako od njih koristi specifičnu specijalku koja je idealna za čišćenje ekrana od gomile protivnika ili za sukobe sa glavnim protivnicima. Po pravilu, veliki likovi su slabo pokretni i veoma snažni, ali se zato brže kreću od nekih sitnijih boraca pri penjanju. Prilikom izbora primetiće i opcije Lonely Wolf i Team Play. Ako se odlučite za prvu, vodićete samo jednog lika, u drugom slučaju tim od 3 borca što je mnogo interesantnija i svrsishodnija opcija. Razlog je jednostavan: kada igrate u timu imate više sekundarnog oružja i mogućnost da koristite određenog lika samo u situacijama kada je potreban. Npr. krupni borci su odlični za konačne obračune sa glavnim protivnicima (prisutni na kraju svakog nivoa) jer po pravilu poseduju snažna sekundarna oružja.

Ipak, čak 8 boraca nije sve što ova igra ima da ponudi: najveće prijatno iznenađenje je struktura nivoa. Na početku birate jednu od ponuđenih ruta koja se sastoji iz 3 dela, a kada ih okončate, imate novi izbor što znači da je do poslednjeg nivoa (koji je nažalost uvek isti) moguće doći na nekoliko različitih načina. Ono što nam se posebno sviđa kod Shock Troopersa je izvođenje. Pored tastera za izbacivanje bombi i sličnog sekundarnog oružja, za izbegavanje protivničkih napada koristi se posebna komanda a pucanje je zamišljeno zaista sjajno. Naime, sve što treba da uradite jeste da odaberete jedan od 8 pravaca kretanja i zatim pritisnite i držite pucanje. Možda izgleda malo neobično, ali je navikavanje na sistem veoma brzo pa će te ubrzo shvatiti koliko je zapravo dobar. Pored osnovnog oružja koje je nepotrošivo, ovde ćete pronaći i razna druga sa ograničenom municijom, ali ih nikako ne treba štedeti. U slučaju da se neki od protivnika približi dovoljno, njegova eliminacija će biti obavljena uz pomoć nekog sredstva za blisku borbu (opet, različito kod svakog lika). Svaki put kada ubijete nekoga na ovaj način dobićete malo energije, poene, neuništivost ili pak neko potrošno oružje. Balans težine je veoma dobro odrađen, tako da ne postoje nivoi na kojima jednostavno morate da izgubite mnogo energije, a čak ni završni protivnik nije nemoguće težak kao u Shock Troopers 2nd Squad.

Što se tiče tehničkih karakteristika, one su na prilično visokom nivou. Krupniji objekti poput tenkova ili helikoptera izgledaju odlično, a jedino na šta se može uputiti primedba jeste izgled samih likova koji su prilično sitni i ne naročito detaljni. Može se reći i da pozadinama nedostaje malo raznovrsnosti, ali je krajni utisak o njima izuzetno dobar. Svi koji vole kvalitetnu crtanu grafiku sigurno će uživati, a mi možemo samo da konstatujemo da je jako malo igara ovog tipa baziranih na sprajtovima koje izgledaju ovako dobro.

Lep detalj predstavljaju i malobrojne anime scene između nivoa, posle kojih nam samo ostaje da žalimo što proširena verzija igre sa više ovakvih međuanimacija nije izašla za Neo Geo CD ili neki drugi sistem. Muzička podloga je manje-više stvar ukusa u ovom slučaju, ali mišljenja smo da je ona prilično dobra i žanrovski raznovrsna. Zvučni efekti su zaista kvalitetni i ima ih sasvim dovoljno, a jedino što smeta (a na šta smo već odavno oguglali) jeste što likovi daju svoje komentare samo na japanskom.

Neki naročit zaključak nadamo se nije potreban. Shock Troopers je odlična pucačina, jedna od najboljih skrolujućih igara ovog tipa u istoriji i definitivno bez konkurencije na Neo Geo sistemu. Ako uspete da je završite sa predviđena 4 kredita, smatrajte se odličnim igračem.

 

Dobra stvar je što na Nintendo Switch nemamo limit novčića i možemo igrati koliko želimo, ali je ipak ponovo izazov da je pređete u što manje ponavljanja. Verujemo da igra nije za mlađe generacije koje su navikli na modernu mehaniku, ali je i više nego odličan domaći zadatak za sve nostalgičare, pa i te mlađe, nove igrače.