Baš kada smo mislili da je 3DS umro, najavljeno je nekoliko naslova koji bi mogli da nas nateraju da ipak zadržimo svoj 3DS ili možda kupimo ponovo nakon najave da će 2017. godina biti poslednja  što se tiče softwareske podrške. Na prošlogodišnjem E3 sajmu, najavljen je novi IP pod imenom Ever Oasis – mešavina Animal Crossinga sa Zeldom i nekoliko drugih žanrova, delovalo je poprilično obećavajuće, uzevši u obzir da je sve manje i manje interesantnih novih IPova na tržištu. Nešto više od godinu dana, Ever Oasis se pojavio na tržištu, a mi smo imali prilike da probamo i testiramo igru na našem 3DS sistemu.

Poenta je poprilično jednostavna, koliko dobro brinete o vašoj oazi i stanovnicima koji žive u njoj, toliko ćete imati uspeha u vašem questovanju. Najzanimljivija stvar je što to deluje obostrano. Koliko side questova radite kako bi zadovoljili svoje stanovnike, to ćete biti jači u duelima i rešavanju zagonetki u ovom divnom svetu. Upravo zbog toga, Ever Oasis meša nekoliko žanrova na poprilično lep i originalan način. Igra možda kreće poprilično sporo i biće vam potrebno dosta vremena da se upustite u ovu avanturu i da što počinje da se dešava. Nakon nekoliko sati prilagođavanja i menadžmenta vaše oaze, stvari postaju zanimljivije.

Koliko god da igra izgleda zanimljvo i slatkasto, imate osećaj da se priča jednostavno ne razvija. Posle burnog početka i poprilično jasne poruke brata glavnog junaka/junakinje da napravite novu oazu, nekako ste prepušteni igri i sporom napredovanju. Na početku sve deluje poprilično overwhelming jer nemate dosta uputa, ali kada shvatite kako osnovne stvari funkcionišu i za šta se vi ustvari borite i šta pokušavate da postignete, igra postaje zanimljivija i zanimljivija. Kako vreme odmiče, imaćete sve više i više obaveza oko vašeg sela i njihovih stanovnika. Svako ko dođe da „izvidi“ vašu oazu bi možda i želeo da ostane, ali zauzvrat vi morate nešto uraditi za njih, bolje rečeno, dobiti njihovu lojalnost. To sigurno izgleda kao obični „idi tamo uzmi ono i donesi mi“ questovi, ali vremenom vam je drago što ih je toliko mnogo jer avanturisanje u ovoj igri je stvarno fantastično i opuštajuće.

Igravši Ever Oasis ćete se izgubiti u vremenu i shvatićete da ste proveli sate i sate kako bi usrećili svoje stanovnike, a onda ćete primetiti da apsolutno svaki srećan stanovink vam daje neki bonus koja vam služi u istraživanje tamnica i okrutne pustinje. Kao što smo rekli „tante za kukuriku“, kako bi rekao neko ovde.

Vremenom, većina stanovnika će napraviti svoje prodavniče i radnje koje će vam biti od preke važnosti u vašem avanturisanju. Ukoliko zapostavite vašu oazu, praktično ćete sebe onesposobiti za napredovanje u igri, jer sreća stanovnika vam daje određene iteme i party membere sa specifičnim mogućnostima koji su vam potrebni kako bi rešavali zagonetke u tamnicama. Kada bi najjednostavnije objasnili nekome ovu igru, ona stvarno dosta deuje kao Zelda naslovi, sa mogućnosću avanturisanja sa grupom heroja od tri i menadžmentom vašeg gradića nalik Animal Crossing, kao što smo već rekli.

Što se tiče istraživanja, rešavanja zagonetki i gameplay mehanika u borbi, sve je savršeno ukombinovano, sa nekoliko začkoljica. Na početku, zagonetke su poprilično lake i jednostavne, ali kako vreme odmiče, susretaćete se sa sve komplikovanijim i dužim zagonetkama koji će zahtevati više pažnje i specijalne likove. Tu nailazimo možda na jedinu manu ove igre. Sa sobom možete povesti najviše dva dodatna lika da vam pomognu u čišćenju neprijatelja i rešavanju zagonetki. Problem nastaje kada stignete do većih, komplikovanijih zagonetki. Često se dešava da, kako bi napredovali, potreban vam je specifičan skill određenog lika koji vam pomaže. Najčešće će on biti sa vama u partyu, ali već u sledećoj prostoriji će biti deo zagonetke koji zahteva drugog lika. Tada je potrebno da se teleportujete do grada, izaberete druge „heroje“ i vratite se nazad. Sa jedne strane je sve to bezbolno jer cela tranzicija traje poprilično kratko, ali kada naiđete na zagonetke za koje su potrebni više od četiri pet lika, tada taj „backtracking“ postaje mučan.

To postaje lakše jer, možda razvoj likova nije toliko detaljan i razvijen u igri, ali karaktere koje srećete su prosto fantastični, uvek vas nasmeju i oraspolože, tako da iako bi ovo nazvali manom, drugi plusevi i prednosti ove igre potiru tu „lošu“ stranu i čak to čine zanimljivim.

Ever Oasis je odlična mešavina nekoliko žanra u jedno odlično pakovanje jedne od najlepših igara na 3DS konzoli. Možda bi mogli da kažemo da je prekasno izašla, ali za dobre igre nikada nije kasno, kako bi rekli za neke druge stvari. Upravo zbog toga, Ever Oasis je jedna od „must play“ naslova na zalasku života 3DS konzole sa mogućnošću da se ona proširi na ostale Nintendo konzole i od nje nastane franšiza.