Soundtrack, zbirka pozadinske muzike komponovana specifično ili licencirana za neko audio/vizuelno medijsko delo. U pitanju je jedan od često najpotcenjenijih segmenata u video igrama. Teško je prisetiti se neke poznate franšize (recimo Super Mario, Legend Of Zelda, Metroid, itd.) a ne pomisliti na melodije koje su neizbežno povezane sa istim. Kroz vreme, od perioda 8-bitnog NES-a pa sve do PS4, fidelitet muzike se znantno poboljšao. Kompozitorima ja pružena mogućnost da unajme prave, profesionalne orkestre i da pišu kompleksne kompozicije nalik klasičnoj muzici. Nažalost, ovo poboljšanje je dovelo do toga da velikani industrije teže ka svetu holivudskih blokbastera, zbog čega je sam kvalitet pozadinske muzike znantno opao. Uprkos tome, ova decenija je imala neke zaista fantastične i (ako ćete mi dozvoliti da stavim naočare), nezaboravne zbirke istinski neverovatnih kompozicija. Po mom mišljenju one veoma uspešno pariraju nekim od najcenjenijih klasika u istoriji video igara. Danas sam tu da vam predstavim pet (po mome mišljenju) takvih soundtrack-ova.

5. Dark Souls

Poznavaocima sada legendarnog Dark Souls-a može biti malo čudno što je na ovoj seminalnoj listi, peto mesto uzela igra koja vas većinom vremena drži u potpunoj i pomalo užasavajućoj tišini. Takođe može biti čudno nekim čitaocima što je Dark Souls uzeo peto mesto, a ne prvo! Vidite, jedini momenti kada Dark Souls bira da uključi proverbijalni džuboks i počasti vaša čula sa muzikom je tokom mnogih Boss tuča. Ove kompozicije, često epskog karaktera, koriste puni orkestar i čine da svaka od navedenih Boss tuča bude distinktno nezaboravna zbog kontrasta sa tišinom koja je prisutna u svim ostalim segmentima igre.

Ipak, najefektivnije, i meni najomiljenije numere su one melanholičnog karaktera. Sama tema koja vas prati kroz bitku sa poslednjim Boss-om u igri je tužna, melanholična, depresivna i izvedena je na klaviru. Nedostatak dijaloga tokom ove bitke, a i tokom skoro svih bitaka u igri, dovodi me do zaključka da je muzika namenjena da ispriča priču i suptilno ukaže igraču šta bi trebao osećati tokom ovih događaja. Dark Souls je na kraju krajeva, igra čija glavna tema podrazumeva pronalaženje nade u najvećoj tami. Odabir muzike, kao i način na koji će se ona koristiti, savršeno komplementira kreativnu viziju Hidetake Mijazakija. Za manje upućene u pitanju je idejni tvorac igre.

4. Ghost Trick

Da uplovimo malo u vedrije vode, predstaviću vam relativno obskurni “Ghost Trick”. Ova igra je potekla iz uma jednog Šu Takumija, kreatora i glavnog reditelja Ace Attorney franšize. Nakon završetka treće igre u serijalu; “Ace Attorney: Trials and Tribulations”, Gosn. Takumiju je bila neophodna mala pauza od celokupne stvari. Samim tim je rešio da uzme nekolicinu ljudi iz Capcom-a i napravi “Ghost Trick”. U pitanju je živahna i kreativna avantura u kojoj kontrolišete mrtvog čoveka koji pokušava da sazna istinu iza njegove smrti putem posebne moći da kontroliše nepokretne objekte.

Takumi je zbog dotičnog soundtrack-a doveo Masakazu Sugimorija, kompozitora prve dve Ace Attorney igre. Esid džez, klasični džez, rok fjužn kao i mala količina elektronike, sve čine osnovu za zarazne kompozicije koje sasvim fino prate i doprinose živahnoj i komičnoj prirodi same igre. Ako niste igrali igru preporučujem vam da to uradite, barem ćete uživati u jednom od najboljih soundtrack-ova iz prošle decenije.

3. Shin Megami Tensei: Persona 4 Golden

Persona 4 Golden je spin-off relativno Šin Megami Tensei franšize čiji koreni idu čak do originalnog Famicom-a. Videvši da su glavne igre u franšizi imale relativno mračne teme, sa Personom je Atlus imao ideju da privuče mlađu demografiju putem smeštanja radnje u moderni japan iz perspektive normalnih, srednjoškolskih studenata. Štaviše, od trećeg dela u serijalu, muzički trendovi popularni među mladima u Japanu su imali veliki uticaj na stilski pravac igara, sa ciljem da još više privuku poželjnu demografiju. U slučaju Persone 3, tema je bila Hip-Hop, a u Personi 4 (Vita i  PS4 Golden verzija), J-Pop.

Kompozitor zadužen za obe igre je Šođi Meguro, čovek koji je sa Atlusom skoro od začetka te kompanije. Pouzdani veteran i talentovan muzičar. Kao što je pre spomenuto, soundtrack P4 Goldena se sastoji od toplih, zabavnih i vickastih jpop numera, kao i apsolutno epskih jrok/metal pesama. Melodije su prosto prebogate ukusnim rifovima i solažama koje pokazuju veštinu Šođi Megura sa gitarom kao primarnim instrumentom. No, pored samog kvaliteta soundtrack-a, ono što po meni najviše opravdava ovo mesto na top listi je njegov doprinos celokupnoj atmosferi igre.

Simuliranje života jednog srednjoškolskog studenta, a bogami i socijalno osvešćeno komentarisanje raznih problema za koje pisci misle da su ozbiljni među omladinom je jedna od glavnih tema Persone 3 i Persone 4. Dotični soundrack koji u nekom vidu predstavlja pop kulturu koju studenti konzumiraju, neprocenjivo doprinosi baš tom delu, pomažući igri da univerzalno prenese namenjenu poruku. Ako do sada niste bili zainteresovani za Personu 3, 4 ili ostatak serijala, duboko vam preporučujem da probate. Naročito ako ste zainteresovani za pop kulturu modernog Japana.

2. NieR/NieR:Automata

Ovu stavku sam rezervisao eksluzivno za originalni NieR, no sa izlaskom fantastične Nier: Automate predomislio sam se i ubacio ih zajedno. Može se reći da varam. Oba soundtrack-a potiču od kompozitora Okabe Keiichija, i sasvim je opravdano da dele drugo mesto. NieR: Automata je spin-off igra relativno obskurne Drakengard franšize. To nije toliko važno jer su univerzumi jedva povezani i priče se tonalno dosta razlikuju. Ovo je relativno duboka rupa u koju možete da se pošteno zakopate. Bitna stvar koju treba da znate je sledeće: Originalni NieR je bila  PS3 igra osrednjeg kvaliteta gejmpleja koja poseduje neverovatan i izazovan narativ zbog koga je vremenom zaradila malu, ali vrlo posvećenu fan bazu. NieR: Automata ima slično izazovni i pametno napisani narativ, no, ovaj put je kvalitet gejmpleja odličan, zahvaljujući Platinum Studios-u (koji su odgovorni za Bayonettu, Metal Gear Rising, Vanquish, itd.). Ono što obe igre poseduju je pozitivno predivan soundtrek!

Zlostavljajući divan glas pevačice Emi Evans, Okabe Keiichi i njegov studio „Monako“ su preko 2 igre stvorili neverovatan niz različitih akustičnih i industro/folk kompozicija koje savršeno komplementiraju melanholičnu prirodu jedinstvenog NieR univerzuma. Specijalnu pohvalu zaslužuje Automata koja koristi specijalni sistem gde svaka numera ima 5-6 verzija, koje se menjaju u zavisnosti od vaše lokacije u nekoj specifičnoj oblasti. Sve u svemu, zbog samog kvaliteta kompozicija, kao i zbog inovativnog korišćenja, soundtrack-ovi NieR i NieR: Automate zaslužuju svoje mesto na ovoj listi.

1. Undertale

Tobi Foks se (pre nego što je stvorio fenomen imena Undertale), bavio komponovanjem muzike za Homestuck serijal. Drugim rečima, on je po pitanju muzike isklesani veteran i pouzdani profesionalac što Undertale-ov soundtrack itekako potvrđuje. Korišćenjem mešavine oldskul čiptjun stila muzike poznate fanovima retro igara, kao i malo modernije MIDI instrumentacije, Tobi Foks besprekorno uklapa njegove bogate i detaljne kompozicije sa kreativnom vizijom subverzije i satire retro JRPG igara. Slično pre pomenutim Mračnim Dušama, muzika je takođe korišćena da subtilno prenese igraču dosta narativnih informacija. Umesto u bitkama ova tehnika je korišćena da obogati vaše iskustvo tokom landaranja kroz mnoge oblasti koje ova igra ima da ponudi. U zaključku, Undertale sam po sebi računam kao najnezaboravniju i najinovativniju igru ove decenije. Kvazi retro soundtrack je fin omaž koji na najlepši način budi nostalgiju. Korišćenjem MIDI instrumentacije stvorena je neprocenjivo fascinantna evolucija stila koja sazlužuje svaku pohvalu.


Sa gore navedenim Ridley završava ovu listu. Zapamtite – Ridley je samo jedan EmuGlx čovek i ovo je bilo njegovo ultrasubjektivno mišljenje. Ipak obavezno odigrajte ovih pet igara sa iskrenom preporukom autora da odvrnete zvučnike i posvetite posebnu pažnju melodijama u ovim igrama. Koje su vaši najnezaboravniji OST-ovi iz ove dekade? Da li ste do sada razmišljali o tome? Podelite vaše favorite sa nama u komentarima ispod!